Nolltretton 1
KROG Alla dessa galna kockar Foto: Shutterstock T
ext: Tobias Pettersson Stjärnkockarna har blivit vår tids rockstjärnor. Men varför finns de bara någon annanstans? Jag vill se östgötska kockar som kombinerar yrkeskunskap med stjärnstatus och begynnande galenskap. Jodå, visst finns det bra kockar här i Östergötland. Vi har ett regionalt matlagningslag som är ute och tävlar på den internationella arenan och även en och annan stjärnkock som emellanåt syns i media. Men jag vill inte bara ha stekpannor, jag vill ha galenpannor. Lokala kockar med vansinniga krogidéer, kockar som ger sig in i debatten, kockar med extraordinära personligheter. Helt enkelt kockar det snackas om och som även "vanligt folk" kan namnet på. Man kan tro att kändiskockar är en relativt ny företeelse men de har funnits långt innan namn som Alexandra Zazzi, Niklas Ekstedt och Tina Nordström började laga mat i tv. Fast faktum är att svensk televisions första superstjärna faktiskt var just kock. Hon hette Ria Wägner och debuterade med sitt program "Hemma" redan i november 1956, det vill säga bara två månader efter att Radiotjänst hade startat sina första tv-sändningar. GALNINGEN SOM SKÄLLER UT FOLK Idag vimlar det av tv-kockar. Namn som Gordon Ramsay, Per Morberg, Alexander Nilsson, Nigella Lawson och Jamie Oliver är personer som alla känner till, inte bara de matintresserade, och de har lika hög stjärnstatus som skådespelare, artister och andra celebriteter. Faktum är att de nog kan ses mer som kändisar än som kockar. Kanske blir det så när man som Ramsay säger ordet "fuck" 240 gånger i ett tv-avsnitt. Han har visserligen ett imperium av stjärnkrogar, men för de flesta är han nog mer bekant som det där galningen som skäller ut folk på löpande band i tv. Det där med berömda kockar är som sagt gammalt. Tore Wretman, Werner Vögeli, Erik Lallerstedt, Melker Andersson och Leif Mannerström är personer som de flesta hyfsat allmänbildade känner till. Min personliga favorit är dock den brittiske tv-kocken Keith Floyd, som blev berömd för att hellre hälla matlagningsvinet i munnen istället för i grytan. Bland dagens stjärnor kan nämnas personer som Marcus Samuelsson, Mathias Dahlgren och Björn Frantzén. Men hur många östgötska kockar kan ni namnet på? Det är hög tid att länets kockar börjar bli mer excentriska och utåtriktade så vi får lite stjärnstatus även på våra östgötska restauranger. 50 NOLLTRETTON