NG Sthlm 1
Krog Bäst just nu Stockholm är en underbar stad a
tt promenera i, inte minst utanför stadskärnan, och det finns få saker som gör sådana underverk för aptiten som att ta en rejäl power walk till kvällens val av restaurang. Det kan låta banalt, men ibland kan man faktiskt behöva påminna sig om att det faktiskt finns en uppsjö bra krogar även utanför tullarna. Här är några av de som är väl värda en promenad. ALOË Svartlösavägen 52, aloerestaurant.se Efter en alldeles för lång paus är Älvsjös finest äntligen tillbaka. Fast meny och en sittning per kväll är den nya melodin. Öppet: ons-fre 17:30-00:00, lör 17:30-01:00. SOYOKAFÉ Sofielundsvägen 7, kafe.soyokaze.se Soyokazefilialen i Blåsut är nästan lika bra som originalet vid Odenplan. Högkvalitativ sushi till humana priser. Öppet: mån-tor 11-21, fre 11-22, lör 12-22, fre 12-21. NABO Tegnérgatan 34, restaurangnabo.se 5 Precis som många, ja de flesta, andra nyöppningar i Stockholm kantades Nabos resa av idel förseningar. Men efter drygt ett års prokrastrinerande har Andreas Höistad med ensemble fått ordning på såväl restaurang som den nya bardelen ”34B” i källaren. När vi besöker restaurangen för andra gången en fredagskväll innan löning är den proppfull, så att grannskapet hittat hit råder det ingen tvivel om. Vi blir placerade mitt i matsalen, med utsikt över baren och insikt i köket. Perfekt, med andra ord. Menyn är en tolkning av det nordiska köket, och råvarorna i säsong. Med andra ord precis som vanligt, i samtiden. Vi fastnar för råbiff till förrätt och en blandning av älg, ryggbiff och blomkål till varmrätt. Medan vi väntar på maten mumsar vi på lite bröd och avnjuter ett par välskakade och perfekt balanserade Dry Martinis, som utgör fundamentet till vad 82 NÖJESGUIDEN | NR 4, 2019 som ska visa sig vara en nästintill perfekt fredagsmiddag. Råbiffen för 175 kronor serveras med äggkräm och kavring, tillsammans med karamelliserad lök och senap. Den är habil om än kanske något liten sett till prislappen, men man kan givetvis också se det som ett gott tecken att vi vill ha mer. Blomkålen för 185 spänn är å andra sidan en väl tilltagen varmrätt, såväl i portion som smak. Svartkål, hasselnötter och smarrigt krispig potatis ackompanjerar de rostade små blomsterkvastarna som tillsammans utgör en ytterst trevlig anrättning. Även ryggbiffen för 325 kronor är väl utförd och serveras med uppiggande tjusiga tillbehör som kungsmussling och oxalis. Kronan på verket är emellertid älgskaven som värdigt skogens konung skrider in sist på bordet. Tillsammans med rårakor, bränd grädde och lingon utgör den en genomgoffig rätt som är så god att det är fullkomligt omöjligt att sluta äta. Vi slevar syndigt i oss det sista av såsen med sked och konstaterar att detta hovdjur inte dog förgäves. Namnet Nabo är ett ålderdomligt ord för granne, och om restaurangen bara fortsätter leverera på samma nivå som detta ser vi inga tveksamheter om att detta är början på en lång och god grannsämja. Öppet: tis-ons 16:30-00:00, tor 16:30-00:00, fre 11:15-01:00, lör 16:30-01:00, sön 16.30-01:00. NOROBATA Landsvägen 30, norobata.se Grow Hotels materbjudande i regi av Kasper Kananen och Johan Backéus gör resan till Solna Strand värd besväret. Öppet: Middag mån-sön 17-22. FARM Frihamnsgatan 26, farmrestaurant.se Samarbetet mellan Stockholm Brewing Co. och Karshamra Mat och Trädgård har gjort Frihamnen till en gastronomisk destination att räkna med. Öppet: Middag mån-fre 17-00, lör 12-00. PELLE TAMLEHT pelle.tamleht@ng.se