Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Jamen, nu är det ju
som allra bäst med matlagning och grillning utomhus, men även för strandpicknick och knytkalas med goda vänner! Här kommer några tips på somriga viner både före och till maten! Så passa på och njut av sommaren! Text: Liselotte Andersson CASA DE SARMENTO - BRANCO BRUTO 2021 / Bairrada-Portugal / Art.nr 20128 / 149:T-BONE MED CHIMICHURRI OCH GRILLADE GRÖNSAKER Recept av David Nilsson CHIMICHURRI Du behöver: (4 portioner) 1 kruka persilja ½ kruka koriander 2 vitlöksklyftor 1 schalottenlök 1 röd chili 2 msk rödvinsvinäger 1½ dl olivolja Salt, svartpeppar Finhacka allt och blanda. Låt stå minst 30 minuter innan servering. När jag vill lyxa till det ordentligt köper jag en T-bone steak – ryggbiff och filé på ben, sågad i cirka 5 cm tjocka skivor. Köttbitarnas köttbit! Gör så här: 1. Salta generöst precis innan tillagning, grilla hårt tills köttet fått fin yta och lägg det sedan på indirekt värme tills innertemperaturen når 45 °C. 2. Låt köttet vila på ett galler i rumstemperatur ca 15 minuter tills det når 52–54 °C (för perfekt medium rare) Skiva upp och servera med benet kvar på en snygg skärbräda. Avsluta med flingsalt och nymalen svartpeppar. 3. Till det gör jag en chimichurri på persilja, koriander, chili, vitlök, rödvinsvinäger och olivolja – en örtig, syrlig och lite het sås som passar perfekt till en köttbit av hög kvalitet. Den håller sig flera dagar i kylen. 4. Men glöm inte grönsakerna! Grillad spetskål, citron, pak choi, lök eller krispig isbergssallad blir magiskt goda med lite olja och flingsalt. Grilla smart - och inte bara kött Det är lätt att låta köttet stå i centrum när man grillar. Men för mig är grönsakerna minst lika viktiga – de tillför textur, fräschör och kontrast. Och de blir ofta minst lika goda som köttet! Vissa grönsaker klarar direkt grillvärme galant: spetskål, lök, citron och paprika är givna favoriter. Pensla med lite olja och salta före grillning – då får de både yta och smak. Jag grillar gärna hela lökar tills de är mjuka och lätt sotade. Spetskål skär jag i klyftor och grillar hårt, eller tillagar långsamt så att sötman utvecklas. En halverad citron som fått färg över glöden ger både smak och karaktär – perfekt att pressa över både kött och grönt. Och ja, sallad på grillen funkar! En halverad isbergssallad eller pak choi som snabbt får färg är fantastiskt gott med lite parmesan, citron eller vinägrett. Så nästa gång du grillar: låt grönsakerna ta huvudrollen – inte bara vara tillbehör. Det gör hela måltiden både godare och mer balanserad. (DN) Följ @david_lagar_mat på Instagram för mer matlagningsinspiration! 18 NOLLTRETTON Det här vinet blev jag väldigt nyfiken på… har nog inte provat något mousserande vin från Portugal tidigare. Det blev en trevlig överraskning så jag tänkte att detta vin borde fler testa på. Druvorna som använts är Chardonnay, Arinto och Baga. Grundaren Gonzalo Sarmento har här skapat ett högkvalitativt mousserande vin enligt den traditionella metoden. Vinet har legat hela 24 månader på sin jästfällning och fått väl utvecklade aromer. Frisk syra, citrus, Granny Smith-äpplen är några av de tydliga tonerna som finns i både doft och smak. Verkligen kul att hitta nya områden som kan göra bra bubbel. Passar såklart utmärkt som aperitif, men kan också gå bra till en räksmörgås eller kanske en caesarsallad med kyckling. Sötma Fyllighet Syra LEONE - EL ROJO SABROSO 2023 /Curico-Chile / Art.nr 20129 / 119:Producenten Patacon Export Wine är en av Chiles största vinproducenter. Företaget grundades i början av 80-talet av bröderna Espinosa och de har jobbat hårt för att bygga upp verksamheten och har idag en mycket modern anläggning där hållbarhetsarbetet är i fokus. Här får vi en blend på Cabernet Sauvignon, Shiraz och Malbec och man har skapat ett fruktigt, mjukt vin som fått ligga en kortare period på ekfat. I vinet finner man toner av svarta vinbär, moreller, kaffe och choklad. Jag tycker att man fått till ett väldigt prisvärt vin, dessutom är flaskan på en liter vilket kan vara bra när man är lite flera kring grillen. Att vinet dessutom är förpackat på PET-flaska gör den utmärkt att ta med på picknicken, även om man kanske inte vill ha den typen av förpackning hemma vid middagsbordet. Jag tycker vinet passar utmärkt till framför allt grillat fläskkött eller kanske en flankstek med ett gott kryddsmör och rostad potatis. Fyllighet Strävhet Syra Foto: Matilda Söderström Foto: David Nilsson Foto: David Nilsson