Nolltretton 1
Smarriga Text & Foto: Josefine Nilsson Juicy Joys
Skärgårdsrullar Grekens Frestelse Ingredienser (ca 40 st) 2-3 msk färsk, riven pepparrot • 300 g färskost 2 msk dijonsenap • salt • svartpeppar • 1 kruka gräslök • 4 rektangulära mjuka tunnbröd • 65 g färsk babyspenat • 2 förpackningar skivad kallrökt lax (á 150 g) Ingredienser (ca 30 st) 1 liten vattenmelon • 500 g jordgubbar 1 paket lufttorkad skinka • 1 paket salami (gärna en kryddstark sort) • cocktail pinnar Gör så här: Skölj och ansa jordgubbarna. Skär vattenmelonen i små kuber. Trä en skiva salami, en jordgubbe, en bit lufttorkad skinka och en vattenmelonkub på en cocktailpinne. Fortsätt på samma sätt tills alla ingredienserna tar slut. Gör så här: Riv pepparroten och blanda den med färskosten och dijonsenapen. Smaka av med salt och peppar. Finhacka gräslöken och rör ner hälften i färskostblandningen (spara resterande gräslök till garnering). Bred färskostblandningen jämnt över tunnbröden. Lägg spenat ovanpå tunnbröden, men spara en remsa på 2 cm längs ena långsidan utan fyllning (detta gör det enklare att rulla ihop tunnbröden). Lägg ut några skivor lax ovanpå spenaten, men undvik samma remsa som tidigare. Rulla ihop bröden från långsidan och se till att skarven hamnar underst. Skär rullarna i snittar, ca 2-3 cm tjocka. Lägg upp snittarna på ett fat och toppa med resten av gräslöken. Ingredienser (6 portioner) 6 tomater • 1 gurka • 2 gröna paprikor • 1 rödlök 15-20 kalamataoliver • 200 g fetaost • torkad oregano Dressing ½ dl olivolja • 3 msk balsamvinäger eller rödvinsvinäger • salt Gör så här: Skiva tomaterna och gurkan. Skär paprikan och löken i tunna strimlor. Lägg allt i en stor salladsskål. Toppa salladen med oliver och smula sedan över fetaosten. Strö ett lätt lager torkad oregano ovanpå. Rör ihop olivolja och vinäger i en separat skål. Smaka av med salt. Ringla därefter dressingen över salladen strax före servering. Fras, Feta & Spenat Löjromsdrömmen Chips Deluxe Ingredienser (ca 14 st rullar) 1 paket färsk eller tinad filodeg • 25 g smör, smält 2 msk olivolja Fyllning: 1 stor gul lök • 1 vitlöksklyfta 2 msk olivolja • 450 g färsk spenat • 2 paket fetaost (á 150 g) • 3 ägg • 2 msk färsk mynta • svartpeppar • salt (vid behov) Gör så här: Finhacka lök och vitlök och fräs i olivolja. Krama ur vätskan ut spenaten. Grovhacka den sedan och låt fräsa tillsammans med löken tills det mesta av vätskan kokat bort. Smula ner fetaosten i spenatblandningen och låt den smälta. Rör därefter ner uppvispade ägg och smaksätt med peppar, mynta och ev. lite salt. Smält smöret och tillsätt olivolja. Smörj under tiden en ugnsform. Dela filodegen på längden så du får två långa remsor. Pensla arken med smör- och oljeblandningen. Lägg lite fyllning längs ena långsidan, vik in kanterna och rulla ihop. Placera rullarna i den smorda ugnsformen och grädda därefter i mitten av ugnen i ca 25 minuter, tills de är gyllene och frasiga. 38 NOLLTRETTON Ingredienser (ca 8 bitar) 1 förp. färdig pizzadeg • 2 dl creme fraiche • 150 g riven västerbottensost • 80 g löjrom • 1 rödlök 1 knippe gräslök Gör så här: Värm ugnen enligt anvisningarna på pizzadegsförpackningen. Lägg ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Bre ut ¾ creme fraiche på pizzadegen. Strö sedan över den rivna västerbottensosten så det täcker hela degen. Grädda därefter i ugnen i ca 10-15 minuter tills den fått lite färg. Ta ut pizzan ur ugnen och toppa med några klickar creme fraiche och rom. Strö sedan lite rödlök och gräslök över dessa. Ingredienser (4 portioner) 1 påse lättsaltade chips (gärna en kraftigare sort t ex. lantchips) • 200 g brieost • 80 g prosciutto 150 g riven mozzarella • flytande honung Gör så här: Värm ugnen till 180°C • Fördela chipsen jämnt på en plåt täckt med bakplåtspapper • Skiva brieosten och lägg ovanpå chipsen tillsammans med prosciutton. Strö den rivna mozzarellan över chipsen. Grädda i ugnen 10-15 min, eller tills osten smält och fått fin färg. Ta ut plåten och ringla över honung medan den fortfarande är varm. Servera genast och njut!