Cirkulera 1
NÄR MATAVFALLET GROR Matrester behöver inte bli m
atavfall. atrester behöver inte alltid bli matavfall. Vissa grönsaker, som till exempel purjolök och vitlök, kan planteras för att växa igen. Av grönsaksrester kan du också koka egen buljong. Har du några bitar av exempelvis morot, purjolök, rotselleri och palsternacka samt basilika eller M någon annan ört – koka och frys in. Du får en helt tillsatsfri buljong samtidigt som du inte slänger mat i onödan. Här får du recept på buljong: • Lägg rotsaker, örtkryddor, lagerblad, några vitpepparkorn och lök i en kastrull. Häll på vatten som fyller dubbelt över innehållet. Dryga ODLA DITT MAVATALL eventuellt ut med lite vin (om du har slattar av vin kvar är detta ett utmärkt användningsområde). Låt koka på låg värme i minst fem timmar. Vattnet ska koka ner till cirka en fjärdedel. Sila om du vill ha buljongen klar. Häll upp i isformar och frys in. Källa: www.slangintematen.se PURJOLÖK VITLÖK Ställ roten av en purjolök i en vas med vatten. Ett par veckor senare har du en ny, färsk purjolök till din matlagning. Har vitlöken börjat gro i kyl skåpet? Fyll en kruka med jord, peta ner en skalad vitlöksklyfta i en kruka och vattna lätt. Håll jorden fuktig och snart har du blast som du kan använda i sallader eller i någon maträtt. 8 | CIRKULERA #1 2016 BROCCOLISTAMMEN Broccolistammen är både späd och god. Skär bort det grova skalet och servera rå eller lätt kokt. Eller gör en soppa. Koka i vatten med en buljon tärning. Mixa till en slät soppa.