Friluftsliv Friluftsnytt
Friluftsliv Nyfiken på: Ari Hultqvist
Friluftsliv Nyfiken på: Sachiko Takami
Friluftsliv Norrskensnatt
Friluftsliv Fynda hållbart
Friluftsliv Halloween till skogs
Friluftsliv En hållbar förskola
Friluftsliv Sams på turen
Friluftsliv Vinteräventyr - utan snö
»Att laga mat ute är extra mysigt vintertid« LINU
S NILSSON, förskollärare på I Ur och Skur, friluftsinspiratör och utbildare inom utomhuspedagogik, friluftsteknik och utomhusmatlagning på Naturens Hemligheter. Varför ska man laga mat ute på vintern? – På vintern är det extra mysigt att sitta kring en värmande brasa. Dessutom uppskattar man varm mat på ett helt annat sätt då. Grytor håller värmen och passar utmärkt under den tiden på året. En stor fördel på vintern är också att det sällan råder eldningsförbud. Vad ska man tänka på? – Som alltid i naturen handlar det om att hålla sig torr, varm och mätt. Lagar man mat som tar lite längre tid är det gott att ha något gott att tugga på/dricka under tiden. Jag älskar att laga mat över öppen eld. Elden tillgodoser både behovet av värme, ljus och mys samtidigt som den är optimal att laga mat över. Hur förbereder man? Allt går att laga på turen! Det handlar om kreativitet och tidsåtgång. Fundera över hur mycket tid du vill lägga på matlagningen i naturen. Mycket går att förbereda hemma. Valet av mat styr också valet av kokkärl och annan utrustning. Underskatta inte möjligheten att laga mat direkt i elden eller på glöden. Rotsaker går bra att tillaga direkt i elden utan kokkärl eller aluminiumfolie. »Elden tillgodoser både behovet av värme, ljus och mys samtidigt som den är optimal att laga mat över.« LINUS VÄRMANDE PAELLA Receptet är anpassat efter Muurikkas paellapanna (Ø 50cm) och räcker till ca åtta personer. Självklart går paellan att tillaga även på stormkök men då rekommenderas att du gör två uppsättningar, eftersom buljongen gärna ska hållas kokande hela tiden. På så vis stannar kokprocessen inte av då man spär med buljongen vartefter. Tips! Förbered hemma genom att hacka alla grönsaker och förvara i zip-påsar. På vintern brukar det sällan vara något problem att hålla känsliga råvaror som kött och skaldjur kylda. Ingredienser 2 röda paprikor, skivade 1 chili, tunt skivad 1,5 morot, halvslantad 600 g kycklinglårfilé, skivad 150-200g färsk chorizo, slantad 200 g skalade räkor 1 fp frysta blåmusslor med skal 3-6 dl vitt vin 1 citron 3 tärningar hönsbuljong Ca 1 l vatten 4 dl arborioris 2 paket saffran 2 gula lökar, grovt hackade 3 vitlöksklyftor, fint hackade 3-4 dl gröna ärtor Olivolja/rapsolja att steka i Rökt paprikapulver efter tycke och smak Persilja till topping Svartpeppar att smaka av med Gör såhär: 1. Stek korv och kyckling i olja och paprikapulver. Peppra. Ställ åt sidan. 2. Koka upp buljongen i en separat kastrull. 3. Fräs lök och vitlök. Tillsätt mer olja och rosta riset. Tillsätt vinet och låt koka in under omrörning. Spä med mer buljong vartefter och tillsätt saffran. Tillsätt morot. Efter en stund: tillsätt paprika och chili. Pressa i citronen. 4. Vänd ner blåmusslorna och koka vidare ett par minuter. 5. Toppa med räkor och persilja (skivad chili om man vill). RECEPT PINNBRÖD Cirka 5 bröd 4 dl vetemjöl 1,5–1,75 dl vatten 0,75 tsk salt 2 krm bakpulver Valfri fyllning 1. Blanda salt, mjöl och bakpulver. Späd med vatten tills degen släpper från kanten. Knåda tills den är seg och fin. 2. Packa degen i en liten plastpåse att ta med ut. 3. Fixa en pinne att rulla degen runt. Pinnen ska vara stabil! Skär rent pinnen från barken 15 cm från toppen och ner. 4. Forma avlånga bitar av degen som du linda runt toppen på pinnen och nedåt i en spiral, cirka 11–15 cm. Kläm fast degen försiktigt. 5. Grilla pinnbröden över öppen glöd tills de får färg. 6. Låt svalna så att du kan ta i pinnbrödet. 7. Om du vill kan du fylla pinnbrödets hål med en klick smör, sylt eller honung. Eller varför inte jordnötssmör? 70 friluftsliv#4–2020
Friluftsliv Landet runt
Friluftsliv Sista ordet