FILDDEGSRULLAR Det ar inte alltid sa latt att fa
tag pa filodeg, men det gar ocksa bra med djupfryst varrulledeg, som ofta saljs som "spring roll skin". Tunn deg finns i olika storlekar. Har passar det bra med RAKSPETT Rakorna far smak av en marinad. Tra upp pa sma traspett och stek eller grilla dem. Servera med tva sorters saser. De kan forberedas och forvaras i kylen. FOR 8 PERSONER 10 x 10 cm. Hall utkik i frysdisken 500 9 skalade rakor med asiatiska produkter. FOR 8 PERSONER 10-12 ark filodeg 4 msk olivolja basilikablad frim 1 kruka ca 80 9 skivad parmaskinka 1 dl creme fraiche 1 dl riven parmesanost smalt matfett GaR sA HAR: 1. Satt ugnen pa 225°C. 2. Tina degen lite och ta ut det antal du viII anvanda. Stoppa in resten i frysen. 3. Lagg filodegsarken pa en fuktad handduk. 4. Finhacka basilikan. Blanda med creme fraiche och riven ost. skal och saft av 1 lime 1 pressad vitloksklyfta 1 msk flytande honung 1 tsk salt 112 krm svartpeppar GaR sA HAR: 1. Blanda alia ingredienser utom rakorna till en marinad. 2. Lagg ner rakorna i marinaden och lat ligga i 3-4 timmar. 3. Tra upp rakorna pa traspett, tank pa att om du ska grilla spetten ska de ha legat i vatten en stund innan. 4. Grilla eller stek spetten tills de ·qar fatt lite fargo Lagg upp pa en 5. Dela parmaskinkan i lika stora, .stor tallrik och servera tillsammans bitar som filoarken. Lagg en skiva . :,.;.hed sase rna. pa varje degark - skall tacka det. 0 Bre ut lite av fyllningen pa skinkan. STARK TOMATSAS 6. Rulla samman arken som en FOR 8 PERSONER rulltarta. Fast skarven med lite smalt matfett eller med lite vatten. 7. Dela rullen pa mitten i 2 snedstallda bitar och placera pel bakplatspapper. 8. Gradda i nedre delen av ugnen i ca 1 0 minuter. 8 marinerade soltorkade tomater 2 burkar matlagningsyoghurt 1112 tsk sambal oelek 2 pressade vitloksklyftor 2 msk hackade korianderblad 1 krm salt GaR sA HAR: 1. LAt de soltorkade tomaterna rinna av lite. Finhacka dem. 2. Blanda alia ingredienser. LlME- DCH HDNUNGSSAS FOR 8 PERSONER 2 burkar matlagningsyoghurt skal och saft av 2 lime 1 msk riven farsk ingefara 2 msk flytande honung GaR sA HAR: 1. Blanda alia ingredienser och IAt sta svalt en stund. Garnera garna med kryddgront. KRAFTWRAPS En matig och god fyllning som vi lagger pa ett mjukt tortillabrod och viker till. Broden finns i olika storlekar. I mellanstorleken far du 8 wraps. ViII du gora mindre sa ta de allra minsta broden och gor sma sota wraps. Lite pilligt ar det att knyta runt grasloken, men dekorativt nar det ar klart. FOR 8 PERSONER 8 mjuka tortillabrod 3 kokta kalla potatisar 1 ask keso, ca 250 9 112 dl finskuren dill 3 avokador saft av 1/2 citron 1 rod paprika 2 dl kraftstjartar, ca 170 9 1 krm kajennpeppar salt, peppar 8 salladsblad groddar, vattenkrasse eller solrosskott dill och graslok till garnering GaR sA HAR: 1. Mosa potatisen tillsammans med keso och dill. 2. Skala och tarna avokadorna. Pressa over citronsaft. Karna ur ~ch tarn a paprikan. 3. Blanda potatisroran med kraftstjartar, avokado och paprika Smaka av med salt, peppar och ev kajennpeppar. Spara nagra kraftstjartar att garnera med. 4. Riv salladen i mindre bitar. 5. Lagg ut brodet plant och lagg fyllningen blandad med lite sail ad och groddar i en strang fran toppen till mitten av brodet. 6. Vik upp underkanten och vik in sidorna. Knyt runt med ett grasloksstra och stall pa en tallrik. Garnera med dill och kraftstjartar. ASIATISKA PIRDGER Frasigt goda sma piroger fyllda med en smakrik kycklingrora. Thailandsk currypasta pa burk finns i olika styrkor. Tycker du att det ar pilligt att gora trianglar sa kan du gora kvadrater i stallet. Pirogerna gar bra att fOrbereda och gradda precis innan gasterna kommer. FOR 8 PERSONER 5 smordegsplattor 2 kycklingfileer 112 purjolok 2 msk smor eller margarin 1 dl kokt jasminris 4 msk creme fraiche 112 msk curry 2 tsk thailandsk currypasta 1112 msk flytande honung 1/2 tsk salt PENSLlNG: 1 agg sesamfro GaR sA HAR: 1. Tina smordegsplattorna i ca 15 minuter. 2. Satt ugnen pa 225°C. 3. Skar kycklingfileerna i tunna strimlorlsma bitar. 4. Skolj och strimla purjoloken. 5. Smalt matfettet och fras upp kyckling och 10k. 6. Kavla ut smordegsplattorna nagot. Dela varje platta i 8 trianglar. 7. Blanda sam man kyckling, 10k, ris, creme fraiche, kryddor samt honung. Fordela fyllningen pa smordegstrianglarna. 8. Vik och pressa sam man de oppna sidorna med en gaffel. 9. Pensla knytena med ett uppvispat agg och stro over lite sesamfro. Gradda i ca 12 minuter i nedre delen av ugnen. Buffe 11 -1999 23