Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Jaktresan i Sverige
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Från Jägareförbundet
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnytt
Svensk Jakt Inför EU-valet
Svensk Jakt Vildsvinsjakt
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Svensk Jakt testar: Jackor
Svensk Jakt Bäverjakt
Svensk Jakt Viltvård
Svensk Jakt Viltvård, fångst & fällor
Svensk Jakt Vildsvinstroféer
Svensk Jakt Bilar för jakt och vardag
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Sett & läst
Svensk Jakt Hälge
Svensk Jakt Vapen & skytte
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Från Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt
Svensk Jakt Solens upp- och nedgång
Svensk Jakt Viltsmak VILTSMAK » Fredagsmys av skar
v M ichael Björklund har länge experimenterat med att laga till skarv. – Förväll först köttet tre gånger för att få bort transmaken, det vill säga koka upp köttet i vatten och häll sedan bort kokvattnet. Koka därefter köttet med grönsaker och kryddor utan att hälla bort vattnet, säger Michael som driver krogen Smakbyn på Åland. Han fortsätter: – När vi som krögare börjar betala för skarvköttet blir det större intresse bland jägare både för att jaga skarv och för att ta tillvara köttet. Säl är ett annat kött som Michael vurmar för. – Många tror att sälkött är fett och smakar tran. I själva verket är det magert och gott, tycker Michael. Sälköttet smakar någonstans mellan kött och fisk, samtidigt som det påminner lite om lever. Sjöfågeljakten är favoritjakten. Ofta lagar han till brösten direkt, över öppen eld. – Jag tar ur brösten, skär ner dem i bitar, fräser dem i en panna tillsammans med lite bacon och svamp. Köttet ska fräsas helt snabbt, så det är lite rosa inuti. TIPS OM SÄLKÖTT Sälköttet innehåller omättade fettsyror och härsknar fortare än annat viltkött. Därför är hanteringen av köttet synnerligen viktig. För att stoppa härskningsprocessen ska sälköttet kylas ner så fort som möjligt. Köttet ska förvaras i högst plus sju grader. För att undvika att köttet härsknar är det viktigt att det putsas väl före infrysning. För att sälen ska tömmas på allt blod är det viktigt att stickning och flåning sker fort. Om hud och muskulatur inte genast avlägsnas finns det risk att tranoljan under späcket ger köttet en kraftig smak. Sälkött ska inte hängas – det är mört som det är. Tvärtom kan köttet bli segt om det hängs. Michael Björklund. SVENSK JAKT Nr 5 2019 93 RECEPTET Skarven har inte rykte om sig som det mest smakliga viltköttet. Men rätt hanterat och tillagat går det att göra en god middag av fågeln. Den jagande kocken Michael Björklund har skapat recept på pizza och tacos av skarv som tolvåriga dottern gillar skarpt. ”Mitt mål är att skarv ska bli ett fredagsmys-alternativ,” säger han. Stekt säl på Michael Björklunds vis: Gnid in sälbiffen med rosmarin och timjan. Hetta upp smör med vitlök i en panna och stek två minuter på varje sida.
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt: Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt: Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt: Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt: Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt: Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt: Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt: Sydost
Svensk Jakt Regionalt: Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer