Buffé 1
Getens år 2015 FÄRSK FRUKT MED KOKOSMOUSSE Färsk
frukt är vanligt till dessert i Kina. Här med en luftig mousse. FÖR 6–8 PERSONER (BUFFÉ) 300 g blandad färsk frukt (t ex ananas och apelsin) 2 gelatinblad 2 dl kokosmjölk 2 äggulor 2 msk strösocker 4 dl grädde ev strimlad thaibasilika till garnering NILS KÖKSUTRUSTNING Hästen travar ut och geten skuttar in… Läs mer om de tolv djuren på ica.se/buffe 1. CAI DAO I det asiatiska köket använder man en »klyvare« till allt. Om det i alla lägen är det bästa valet av kniv är ju diskutabelt – ett vant handlag krävs! 2. CHOP STICKS Kinesiska hem har pinnar för olika ändamål. De längre matlagningspinnarna kan man både plocka upp och röra om med. 3. STEKSPADE Metallspade som är kort och bred, används för att vända lite större ingredienser i woken. Wokanpassat avrundat blad. 4. WOK Nästan all mat lagas i woken. »Wok hey« kallas den speciella smak och doft som uppstår när maten wokas på rätt sätt, det vill säga på riktigt hög värme. Saknar maten wok hey har det stått en amatör vid spisen! 5. KINESISK NUDELSIL Durkslag används till asiatiska nudlar som kokas väldigt snabbt. Man lägger de okokta nudlarna i silkorgen som sänks ner i kokande vatten i någon minut. Servera genast eller woka nudlarna. … OCH SKAFFERI 6--9. SÅSER & PULVER Sesamolja (6) ger en nötig smak, används som smaksättare. Hoisin (7) är en sötsalt trögflytande sås, passar bra i dipp och wok. Majsstärkelse (8) reder. Soja (9) används flitigt, och det finns en mängd sorter till olika ändamål. Mer kinaskafferi på sidan 23. GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och skär frukten i ca 2 cm stora bitar. 2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. 3. Koka upp kokosmjölken. Rör ner gelatinbladen. Låt svalna 30 minuter. 4. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa grädden fast. 5. Rör ner kokosmjölken i äggblandningen. Vänd försiktigt ner grädden. Fördela i 6–8 glas eller skålar. Låt stå i kylen minst 6 timmar. 6. Toppa med färsk frukt och ev thaibasilika. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: välj laktosfri grädde. Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot vispningsbar mjölkfri ersättningsprodukt. Innehåller ägg. 1. 6. 13. 12. 2. 10. 11. 3. 8. 7. 9. 5. 4. 10--13. SMAKSÄTTARE Vitlök (10) används flitigt. Ingefära (11) ger kryddig men fräsch styrka i smaken. Torkad shiitake (12) är smakstark och rik på umami. Annan torkad svamp kan ersätta. Salladslök (13) är perfekt att woka snabbt. B U F F É 1 • 2015 13