Buffé 1
Grönt på nytt Egen chilipaste »Släng inte restern
a av pak soi, salladslök eller purjo. Sätt resten med rot-/ bottendelen nedåt i ett glas vatten. Eſt er någon vecka växer det fram nytt grönt!«, hälsar Linda Inge. Hittar du ingen chilipaste i butik? Det är enkelt att göra egen. Dela, kärna ur och strimla 10 chilifrukter, t ex spansk peppar. Fräs med 1 hackad vitlöksklyſt a i 2 msk olja ca 2 minuter. Mixa med 2 msk olja. Förvara i burk i kylskåp. Tips från Julia Jonsson i Kristianstad. Skörda i januari! Bästa tipset står Linda Inge för. Tänk att pak soi och salladslök trotsar vintermörkret och spirar nytt grönt. Testa hemma! → Tipsa om smått och gott. Publicerade bidrag får glutenfria boken »Laga nytt« (Massolit förlag). Redaktör lina.wallentinson@otw.se Foto Eva Hildén Smith RISIGT MELLIS Fick du ris över från middagen? Blanda 1 dl kokt ris med ½ dl kvarg och ½ krm vaniljpulver. Smaka av med honung och späd ev med lite LAX I TE! Jasmine Benavides i Stockholm sätter smak på laxen – med te! Lägg 4 skivor lax (500 g) i en liten ugnssäker form. Strö över 2 krm salt och 5 cm skivad färsk ingefära. Häll över ca 2 dl varmt starkt te. Mikra på full eff ekt ca 2 minuter, vänd laxen och laga ytterligare 2 minuter. Strö salladslök över och bjud med ris och kanske en sojamajonnäs. vatten. Ät med bär eller frukt. Hälsning, Cilla Dobrov i Linköping. FREDAGSMYS PEKING STYLE Pekinganka tar flera dygn att laga om det görs enligt traditionen. Här är en extremt snabb (och väldigt smarrig) variant med kyckling. Fräs strimlad kycklinglårfi lé i olja, krydda med salt, peppar, sesamolja och honung mot slutet. Bjud med varma små tortillas, strimlad purjo, gurka, sesamfrön och hoisinsås att ringla över. Rulla ihop och mys! Asian rawslaw »Än dröjer det innan tomater och gurkor smakar som de kostar. Här är en vintrig sallad med asiatiskt s ut k. Gör dubbel sats så har du flera NUDELTRASSEL Fritera nudlar, tipsar Eira Delkertz i Botkyrka. Kul att toppa en förrätt eller asiatisk soppa med. Eller bara mumsa som snacks. Hetta upp 1 liter rapsolja till 180°C i en kastrull. Lägg i okokta risnudlar lite i taget, sära på dem om de ligger för tätt. Låt fritera tills de är pösiga, ca 30 sekunder. Ta upp med hålslev, låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt. dagar.« /Annika Johansson. Blanda 3 cm r vi en ingefära, 1 riven vitlöksklyſt a, rivet s ak l av 1 lime, 2 ts rk årörsocker, 3 msk risvinäger, 2 msk sesamo a, 3 msk rapsolja, 1 msk fi sksås och lj ½ tsk s la t. Blanda med 300 g hyvlad vitkål och 2 grovri nv a morötter. Noodles! VINN ASIATISK KOKBOK Morot, vitkål och fläsk är vanliga r vå aror i både svensk och asiatisk mat. Det har Jennie Walldén tagit fasta på i nya kokboken »Asiatiska smaker«. Vi lottar ut fem ex av boken! Laga något ur detta nummer av Buff é, ta en bild och ladda upp på Instagram med hashtaggen #januaribuff e senast den 9 februari, så är du med i utlottningen.* * DU MÅSTE HA EN ÖPPEN PROFIL, ANNARS KAN VI INTE SE DIN BILD. LYCKOKAKOR! För pyssliga! Överraska med kinesiska lyckokakor. Baka in lappar med visdomsord – eller varför inte några klassiska göteborgsvitsar, hälsar Sandra Gustafsson i Göteborg. Recept på »lyckokakor« på ica.se.