Buffé 1
LÅNGKOKTA SPJÄLL MED VITLÖKSBROCCOLI De tjocka sp
jällen får en häftigt fyllig smak. Behövs inte så mycket kött – satsa gärna på extra grönt! FÖR 4 PERSONER ca 850 g tjocka spjäll 4–5 cm ingefära 125 g salladslök 5 msk rårörsocker 3 msk soja 1–2 dl shaoxing-vin/ torr sherry ev majsstärkelse VITLÖKSFRÄST BROCCOLI 500 g broccoli 5 vitlöksklyftor olja till stekning salt GÖR SÅ HÄR: 1. Skär köttet i 4 jämnstora bitar. Lägg dem i en kastrull med vatten så det täcker. Koka upp och sjud i 5 minuter. 2. Häll av och skölj köttet under rinnande vatten. 3. Skala och skär ingefäran i skivor/slantar. Skär salladslöken i 3–4 cm stora bitar. 4. Fräs ingefära och salladslök i 1 msk olja i en gryta några minuter utan att det bränns. Rör ner sockret och låt det karamelliseras. Mycket smak! 5. Tillsätt soja, vin och 5 dl ljummet vatten. Koka upp. 6. Lägg i köttbitarna med benen uppåt. 7. Sjud långsamt under lock i 2 timmar. 8. Vänd och sjud klart utan lock i ytterligare 1 timme. 9. Ta upp köttet. 10. Red ev såsen med majsstärkelse utrörd med lite vatten. Smaka av med salt. Lägg tillbaka köttet i såsen och varmhåll. 11. Skär loss broccolibuketterna. Dela i mindre bitar. Halvera stjälkarna och skär dem i skivor/ halva slantar. Skala och skiva vitlöken tunt. 12. Hetta upp 1–2 msk olja i en wok/stekpanna. Woka stjälkbitarna i ett par minuter. Lägg i broccolibuketter och vitlök och woka ett par minuter till. Salta lätt. Servera genast med köttet. Ris passar bra till men även en okinesisk rotfruktsgratäng! FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Tips! Husmansrätterna kan gärna kompletteras med något från nyårsbuffén, se sid 8. Och givetvis vice versa. Rester blir bra snabbmat nästa dag! 22 B U F F É 1 • 2015 överraska gärna med rotfruktsgratäng till! budget