Buffé 1
Låg budget: Ersätt 150 g kyckling med 500 g moröt
ter och vitkål WOKAD KYCKLING MED CHILI OCH JORDNÖTTER En publikfriare! Går hem hos både stora och små! Anpassa bara chilimängden… GÖR SÅ HÄR: 1. Skär kycklingen i lillfi ngerstora strimlor. Dela, kärna ur och skär paprikan i lika stora bitar. Skär salladslöken i 4–5 cm långa bitar. Skär chilin tvärs över i tunna ringar. Skala och skär vitlöken i tunna skivor. 2. Woka kycklingen runt om i mycket het olja i en wok/stekpanna. Ta upp. Så får du rätta smaken GÖR ETT KINASKAFFERI! Många smaksättare används till fl era rätter – det betyder att du slipper få onödiga hyllvärmare. Här några viktiga ingredienser. Sesamolja – sätter söt, nötig touch på dippsås, wok och grytor. Gör sig bättre som smaksättare än att steka i, men överdosera inte, oljan ger mycket smak. Görs på både rostade och orostade frön, i svenska butiker hittar man främst olja av rostade frön. Pak soi – andra namn är sellerikål och pekingkål. Finns året runt men bäst nu under vinterhalvåret. Mild kålsmak som påminner om salladskål. Ånga eller woka. Späda blad är goda råa i en sallad. Fem kryddor – fi ve spice, består av fänkål, kryddnejlika, kanel, sichuanpeppar och stjärnanis. Kryddorna mals och blandas. Smaksätter bland annat gris och anka. Sichuanpeppar – viktig krydda i den kinesiska matlagningen. Varken släkt med chili eller vanlig peppar. Blommig smak, med citruston, och med en kittlande, domnande eff ekt på tungan. Shaoxing-vin – »risvin« som kan ersättas med torr sherry. Risvinäger – milt syrlig vinäger med en liten sötma. Äppelcidervinäger fungerar som alternativ. pak soi FÖR 4 PERSONER 450 g kycklinglårfilé 2–3 gröna paprikor 125 g salladslök 2–4 röda chilifrukter 3–4 vitlöksklyftor 3–4 msk hoisinsås 1 msk risvinäger 1 msk kinesisk soja 1 msk riven ingefära 1 dl jordnötter olja till stekning 3. Woka paprika, salladslök, chili och vitlök några minuter i olja. Ta upp. 4. Tillsätt hoisinsås, vinäger, soja och ingefära i woken/stekpannan. Hetta upp. Tillsätt kycklingen och woka den klar. Vänd ner grönsakerna och jordnötterna. 5. Servera med jasminris och gärna någon extra grönsak. FÖR ALLA Gör glutenfri: uteslut hoisinsåsen och ersätt den med t ex en ljus sojasås eller glutenfri woksås. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.