Buffé 1
Sheung Wanstationen Sheung Wan Civic Centre Matsa
fari i Hongkong The Center 1 Blake Garden Man Mo-templet Hong Kong Museum of Medical Sciences 3 10 9 8 7 Central-MidLevels Escalators 6 UTGÅNGSPUNKT: Teakha Café i avslappnat trendiga Sheung Wan. ÅKA: Taxi eller tunnelbana till stationen Sheung Wan, exit A2, följ skyltarna mot Hollywood Road. BÄSTA TIDPUNKT: Starta vid 16-tiden. PROMENADTID: 3–4 timmar. 2 PMQ Hollywood Pak Tsz Lane Park 5 11 Wah Kwong Regent Centre 4 Central-MidLevels Escalators 1 TEAKHA CAFÉ 2 YARDBIRD 3 LITTLE BAO 4 KAU KEE RESTAURANT 5 WET MARKET 6 LUK YU TEA HOUSE & RESTAURANT 7 FATTY CRAB HONGKONG 8 POSTO PUBBLICO 9 CHÔM CHÔM 10 DA PING HUO 11 001 H ollywood Road är den näst äldsta gatan från brittisk kolonialtid. Historien lever kvar i en handfull små tempel, försäljningen av antikviteter samt djupt rotade små serveringar. Vid dess sida har en multikulturell, modeinriktad stadsdel vuxit fram – två sidor som gjort området till stadens mest mångfacetterade samt en magnet för turister från både när och fjärran. 1. vi börjar i sheung wan, där den låga bebyggelsen behållits. På Teakha Cafés uteservering når eftermiddagssolen fram. Här serveras den klassiskt hongkongesiska drycken yuanyang, det vill säga tre delar kaffe och sju delar mjölkte, toppat med en nypa salt. En uppfriskande blandning av öst och väst. 2. vi fortsätter österut på Tai Ping Shan Street tills den blir Bridges Street och stannar till på Yardbird, en hipp och avskalad japansk restaurang. Vid sidan av hantverksöl och social stämning kommer folk för de innovativa rätterna, vilka inkluderar yakitori av allt från kycklinghjärta och tuppkam till den vegetariska KFC – Kentucky Fried Cauliflower. 3. ett kvarter längre bort ligger fusionsköket Little Bao, där man tagit de populära ångkokta kinesiska bao-bullarna och gjort dem till en hamburgerliknande rätt. Signaturversionen är fylld med bräserat sidfläsk, inlagda grönsaker och purjolök – precis tillräckligt med mat för att väcka aptiten ännu mer. 4. två kvarter norrut når vi vårt första klassiskt hongkongesiska kök: Kau Kee. Om inte annat så känner man igen stället på kön. Många anser att den här 90-åriga restaurangen serverar stans bästa nudlar med oxbringa. Ägarna ändrar varken 26 B U F F É 1 • 2015 recept eller koncept; gästerna delar på enkla runda bord och pytsar ut med ett par tior per måltid. 5. på andra sidan aberdeen road börjar Gage Street, den enda kvarvarande (än så länge) gatumarknaden i Hongkong Central. Wet Market kallas den här, och när vi passerat de första frukt- och grönsaksstånden förstår vi varför. Bland fiskhandlarna rinner det vatten från tankar och lårar som innehåller levande havsabborrar, räkor och de mest märkliga musslor. Bakom disken dignar nät av grodor. Här återfinns slaktare och kinesiska medicinhandlare, där man håller sig med såväl ginsengrötter som rådjurshorn och torkade sjöhästar. På samma gata hittar vi även ett par av de barbecue-serveringar som Hongkong gjort sig känt för. Saftiga bitar av fläsk, anka och gås får tala för sig själva, bredvid en simpel bädd av ris. 6. stanley street, två kvarter norrut, är en gränd fylld av plastbord, pallar och livliga små gatukök, »dai pai dong«. Det flammar till från en panna, ölet flödar och dofterna stiger upp längs husväggarna. Vi beställer en kyckling- och citrongräsrätt i lergryta och insuper den gemytliga atmosfären. Ett par kvarter österut går det att avnjuta ett par dim sum omgiven av kolonial charm på berömda Luk Yu Tea House. Ett Hongkongbesök är inte komplett utan åtminstone en »siu mai«, fläsk- och räkdumpling, samt en »cha siu bao«, ångad, barbecue-fylld bulle. 7. vi knatar tillbaka och går upp på Mid-Level Escalator, den kilometerlånga, upphöjda rulltrappa som gör färderna längs kullen desto behagligare för en matvandrare. Vid Staunton Street befinner vi oss mitt emellan två New York-krogar som lockar till middag likaväl som barhäng. Vi börjar med Fatty Crab, som serverar rent utomjordiska minihamburgare med en aioli på jäst tofu. 8. på posto pubblico möts Italien och Brooklyn i små, klassiska pastarätter som »cacio e pepe« och 90-talshiphop ur högtalarna. 9. runt hörnet ligger Chôm Chôm, en restaurang som tagit SoHo med storm med sin moderna version av Vietnams populära »bia hoi«-ölhak. Medan vi väntar på bord tar vi en »pho-jito« (med citrongräs, chili och thai-basilika) på den behagliga lilla avsatsen utanför. Väl inne smakar vi vårrullar, grillspett och den fenomenala papayaoch mangosalladen med citrongräsmarinerad biff och färska örter. 10. rakt ner för peel street kommer vi till Da Ping Huo, originalet bland stadens alla »privata kök«. I brist på plats och tillstånd, men också på jakt efter nya matupplevelser, har mängder av hongkongeser öppnat krogar i sina hem eller butiker. Wang Hai ställde först ut bord i sitt källargalleri i slutet av 90-talet, och tillsammans med sin fru serverar han fortfarande sin meny bestående av ett dussin kryddstarka sichuanrätter. Syrliga glasnudlar och jordnötter i bönröra, men framför allt en mustig gryta med oxbringa och hela pepparfrukter. Har man tur bjuder fru Wong på en traditionell operaaria till efterrätten. 11. vi avslutar vår kväll ytterligare två kvarter nedför kullen, på andra sidan Gage Street. Mellan de igenstängda fisk- och grönsaksstånden skymtar en svart dörr, med en svagt upplyst dörrklocka. Vi ringer på och Tiffany öppnar, iklädd svart blåsa och granskande blick. Hon bjuder oss ner till 001, Hongkongs kanske främsta lönnbar. Vräkiga fåtöljer, sval jazz och en utsökt Earl Grey-martini. Och kanske, om vi har något rum kvar i magen, en varm gruyèresmörgås eller en portion devilled eggs. HOLLYWOOD ROAD SQUARE STREET STAUNTON STREET CAINE ROAD CONNAUGHT ROAD CENTRAL CENTRAL CLEVERLY STANLEY STREET WELLINGTON STREET GAGE STREET STREET HILLIER STREET BONHAM STRAND QUEENS ROAD QUEENS ROAD JERVOIS STREET CENTRAL UPPER STATION STREET PEEL STREET LOK KU ROAD WING LOK STREET ONGKON GOUGH STREET ABERDEEN STREET OLD BAILEY STREET LYNDHURST TERRACE HILLIER TUNG STREET MERCER STREET STREET G H