Buffé 1
INNEHÅLL Januari: NR 1 • 2015 Från Bålsta till Ho
ngkong… Biff med bambuskott, fl äsk i sötsur sås, heta räkor med grönsaker och något friterat... Det brukar vi beställa på Winner Garden i Bålsta. Ett stamhak för familjemiddagar sedan 15 år. Klassiska svenskkinesiska smaker. Genom åren har jag haft många olika kinafavoriter. Chop suey var en då jag budgetreste genom Asien. I USA blev det alltid wokade nudlar i kartong. Och vid ett besök i kolonialtidens Hongkong skapade dim sum starka lyckokänslor. Allt »äkta« på sitt sätt! Gott pyssel… Den kinesiska maten kan ta sig olika uttryck beroende på var man befi nner sig i världen. Helt klart har de utvandrade kineserna varit duktiga på att anpassa sig till nya matkulturer, men även på att skapa nya rätter, som grönsakspytten chop suey som lär komma från USA. I det här numret får vi njuta av festgoda kinarätter från New York, hänga med på en sprakande foodwalk i Hongkong, lära oss mer om trendiga dim sum, och så får vi ta del av husmanskost med inspiration från Hangzhou, ett kulinariskt centrum i Kina. Dessutom ett spännande reportage om matutvecklingen i Kina som utgår från just denna stad och hur man går tillbaka i historien för att blicka framåt. Missa inte allt detta! Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se 3 favoriter i mitt »kinakök« • Jag blir lycklig av pak soi. Den är krispig, mild och extremt lättlagad; lika god snabbwokad som rå i en sallad. • Sichuanpeppar, som kan ge ett beroendeframkallande pirr på tungan, för att inte säga i hela kroppen. Ös på! • Black bean sauce – de trögflytande svarta, jästa bönorna ger en fyllig karaktär som inte liknar något annat. 5 8 17 18 21 24 26 32 39 Var med och välj nästa Buffeomslag! NU KAN DU RÖSTA PÅ ETT AV DESSA TRE OMSLAG: Spaning i januari Västerländsk Sichuanexpert. Hitta sojastilen! Årets kock i Hongkong. Laga med ägg – instatävla. Kinakrogar på riktigt. Kinesisk nyårsbuff é Kycklingsoppa med avokado. Marinerad gurksallad. Buddha’s delight. Nudelwok med kål & sidfläsk. Chilistekt shiitake med purjo. Stekt tofu med ägg, spenat & söt soja. Färsk frukt med kokosmousse. Linas curry Lax i te. Friterade nudlar. Asian rawslaw. Lyckokakor. Fredagsmys Peking style. Rismellis. Chilipaste. Läs om Hangzhouköket Pontus Fredriksson tar oss med på en resa från Kinas »ursprungskök« och fram till i dag. Husman på kinesiska Panerad torskrygg med sötsyrlig pak soi. Långkokta spjäll med vitlöksbroccoli. Wokad kyckling med chili och jordnötter. Foodwalk i Hongkong Ingefärsscones. Dim sum – smått & plockigt Mangogelé med kokos. Rödbräserad karré. Dumplingsdeg. Räk- och fläskdumplings. Dippsås. Mötet: Johanna Hagner Studentbloggaren som får matpengarna att räcka längre. Minipaj »Hongkong style« Chinese egg tarte. Tävla och vinn matpengar. LAGA I KVÄLL Frasig torsk med krispig pak soi och syrlig svamp. 1 2 Vi bjuder in alla våra läsare! Vilket omslag vill du se på vårt februarinummer? 1. Veggoproffset Mattias solgula saffranspasta lyser upp i februari. 2. Cowgirl burgers från globetrottande bloggaren Mamas rough cooking. 3. Fanny bjuder på ljuvliga chokladtryfflar och energikickande gojibars – bakade med bönor! 3 SÅ HÄR GÖR DU: Rösta på ditt favoritomslag på ica.se/buffe, klicka på rubriken »Inspiration & matglädje« för att hitta röstningssidan. Men skynda, skynda – senast den 21 januari behöver vi ditt bidrag. Bland dem som röstat på det populäraste omslaget drar vi tre personer som belönas med varsin kokbok. S 25 recept ! Nytt a a Tävla om 50 matcheckar sidan 39 m g k d f u r l va l