Buffé 1
MÖTET Studentens budgettips: »Mindre kött – mer g
rönt« – Det behöver varken vara dyrt eller komplicerat att bjuda på gourmetkäk en fredagskväll, säger studentbloggaren Johanna Hagner. Så låt inte en tajt budget döda matglädjen. Gör det till en rolig utmaning! Mer grönt är främsta sparknepet. Text Camilla Thörnqvist Foto Tine Guth Linse J OHANNA HAGNER är inne på sitt fj ärde år som student i Lund och håller som bäst på att pussla ihop spanska och socialantropologi till en »superexamen«. Hennes brinnande intresse för språk, resor och olika kulturer genomsyrar passionen för matlagning. De bästa recepten har hon snappat upp på resor i Spanien och Latinamerika, men hon inspireras också av mat från Indien och Mellanöstern. I höstas blev Johanna framröstad via Facebook till en ICAs fyra nya studentbloggare. – Det gällde att få så många »likes« som möjligt på ett fi ktivt blogginlägg. Jag skrev på alla språk jag kan, och det gick vägen, haha. VAR FJÄRDE VECKA är det Johannas tur att blogga om hur man får matlivet som student att gå ihop utan att behöva off ra vare sig näring, smak, variation eller matglädje. Johanna var 18 år när hon fl yttade hemifrån med sin äldsta lillebror. Flytten gick från det lilla norrländska samhället Stöde till en lägenhet i Sundsvall cirka fyra mil österut. I början var det inte helt enkelt att storhandla mat men att leva på fryspizza, piroger och snabbnudlar är inte riktigt hennes melodi. – Mat är ändå något jag prioriterar, men jag försöker handla smart genom att ta med matlåda, laga lyxigt hemma i stället för att äta ute och ta med kaff e i termos i stället för att köpa en kopp varje dag på universitetsfi ket, säger hon. ATT LEVA MED en tajt budget är ingen uppoff ring. Tvärtom tycker Johanna det är kul att jämföra priser, utnyttja rabattkuponger och vara kreativ med det som fi nns hemma. Ambitiösa veckomenyer och att storhandla går däremot bort. – Jag har ju bara två händer, ingen bil och delad kyl och frys… Men jag ser ändå till att bunkra upp med min favoritmat. Av den anledningen fi nns alltid vitlök, krossade tomater, morötter, aubergine, zucchini, fetaost, mozzarella, ägg och kokosmjölk hemma. Så här års lagar hon många härliga grönsaksbaserade grytor, soppor och pastarätter. Att laga mestadels vegetariskt blir både billigare och godare, menar Johanna. »Pasta med tomatsås kan bli hur gott och lyxigt som helst!« på egen hand. – Vi köpte en jättesäck med lök i tron om att vi sparade pengar, men inte gick den åt, berättar Johanna och skrattar åt minnet. Sedan dess har hon snappat upp ett och annat bättre budgetknep. I dag lägger hon ungefär 1 500 kronor i månaden på mat. Visst går det att komma billigare undan, 32 B U F F É 1 • 2015 – Bara pasta med tomatsås kan bli hur gott och lyxigt som helst! Låt såsen koka ihop riktigt länge, och snåla inte på kryddorna, tipsar hon. Många av Johannas vänner är vegetarianer, och de äter ofta tillsammans. Några av dem gick nyligen ihop och köpte en Johanna Hagner Ålder: 25 år. Familj: Tre yngre bröder, mamma och pappa. Bor: Delad studentlägenhet i centrala Lund. Gör: Pluggar socialantropologi vid Lunds universitet och extraknäcker som receptionist. Bästa köksknep: Våga krydda maten, ta tre gånger så mycket av allt. Bästa köksredskap: En röd plasttub som man lägger en vitlöksklyſt a i, rullar och vips – ut kommer en skalad klyſt a! Styrka i köket: Känsla för vilka smaker som funkar ihop. Vill bli bättre på: Filea fi sk och skära saker snyggt. Finlir helt enkelt! Dold talang: Bär- och syltexpert (min pappa har en syltfabrik). matberedare i 25-årspresent till henne som nu tronar i studentköket. I den mixar hon »universums godaste hummus«, som hon ödmjukt kallar sin variant på den libanesiska kikärtsröran. – Om det är något jag brukar snöa in på så är det min hummus! Johanna gör gärna en rejäl laddning som bara blir godare ju längre den står i kylen. Hon äter hummus till sallad, brer på mackan eller, som i dag, ihop med ugnsbakad aubergine täckt med smulad fetaost. Tahinin och spiskumminen till hummusen köper hon hos »Libanesen«, en lokal mataff är med mellanösternstuk. – Det är det underbaraste stället med tre