Nolltretton 1
MAT & DRYCK GEDIGEN HUSMANSKOST lagad med äkta kä
rlek Text & Foto: Kristian Andersson Conny Gustafsson är kock och har 25 års erfarenhet inom branschen, bland annat på kända restauranger som Operakällaren och Stallmästaregården i Stockholm. Idag arbetar han på Harrys i Linköping där han med stort engagemang utvecklar deras nya lunchkoncept med fokus på svensk husmanskost. - Att vara kock har aldrig varit ett ”vanligt” jobb för mig, även om det är ett yrkesval. Det är helt enkelt något jag älskar och verkligen brinner för. Ingen dag under mina 25 år har varit tråkig, säger Conny. Redan som sexåring bestämde Conny sig för att han en dag skulle bli kock. På förskolan fascinerades han av att se en av fröknarna laga mat ”på riktigt” till barnen. Dessutom hade hans mormor stort inflytande på honom. - Hon lagade och bakade nästintill all mat från grunden. Det smakade utsökt och det fanns en äkthet i hennes matlagning som jag alltid inspirerats av och fortsatt alltid strävar efter när jag själv tillreder olika rätter, förklarar han. Från början var det tänkt att Conny skulle stötta de yngre kockarna på Harrys och fungera som ett bollplank för dem. Men i och med ledningens satsning på luncher bestående av svensk husmanskost blev rollen en annan. - Äkta, klassisk husmanskost är en stor passion för mig. Därför kände jag direkt att jag ville vara mer involverad och utveckla lunchkonceptet. Det är fantastiskt med riktig husmanskost, som den ska vara. Samtidigt får jag ge tillbaka mycket av det jag lärt mig genom åren, vilket också är roligt. STÅR DET WALLENBERGARE, SÅ ÄR DET RIKTIGA WALLENBERGARE Harrys lunchmeny består av ett brett utbud av klassiska husmanskostsrätter tillagade från grunden. Bland mycket annat kan du beställa kålpudding med rårörda lingon och potatispuré, baconlindad och grönsaksfylld köttfärslimpa med rårörda lingon och stött potatis eller varmrökt lax med Nobisdressing, picklad lök och dillkokt potatis. Och självklart finns klassiker som köttbullar, toast med skagenröra och raggmunk att avnjuta. - Alla rätter är exakt det som vi utger dem för att vara. Det ska verkligen smaka ordentligt och äkta eftersom det är så vi tillagar vår mat. Den rårörda lingonen är gjord på samma sätt som man gjorde förr och står det wallenbergare, så det riktiga wallenbergare och inget annat. Det är oerhört viktigt att vi bibehåller hög kvalitet och tillreder rätter efter de klassiskt utformade recepten, förklarar Conny. Det man hela tiden strävar efter är att lunchgästerna ska få en smakupplevelse av den gamla och traditionella husmanskosten. - Vi människor är så stressade av samhället idag att vi inte lagar mat på samma sätt som man gjorde förr. Allt ska gå fort för att vi ska hinna med vår vardag. Därför blir det nog lätt snabbmakaroner och falukorv, eller pulvermos och vakuumförpackade köttbullar. Jag säger inte att det är fel, men vi på Harrys vill erbjuda gedigen husmanskost från grunden med äkta kärlek. Vi hoppas och tror att våra gäster uppskattar det och märker skillnad på vår mat jämfört med annat. Jag brukar säga att ingenting är bättre än tysta gäster. De kan sitta och prata före eller efter beställningen, men när de får maten, börjar äta och blir helt tysta, då vet man att man lyckats med att tillreda rätterna och kan vara stolt över sina verk, avslutar Conny. W lagad OKTOBER MÅNAD ÄR ROSA MÅNAD Vi på Lilla Brödboden stödjer Rosa bandet-kampanjen med unika bröstbakelser. För varje såld bakelse går 5kr till Cancerfonden. Boka bussen till julbordet hos oss! GRINDGATAN 79 Mån-Fre: 0500 18 NOLLTRETTON Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva www.lillabrodboden.se Tel: 013-12 11 60 -1600 Lördag: 0700 -1500 Vi har bussar för 8 till 85 personer. För mer info, ring Carina på 013-100 208 Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva www.sbuss.se W W W