Nolltretton 1
KROG KROGKRÖNIKA MISSA INTE Ta det kallt, ta en ö
l Text: Tobias Pettersson Ibland får man nästan frysskador på händerna när man beställer in en öl på krogen. Det är dags att ändra på den utbredda synen att öl alltid ska serveras kall. Dricker folk öl för att svalka sig eller för smakens skull? Frågan är berättigad eftersom öl på krogen ofta serveras för kall. Och många verkar tro att det att det är just så den alltid ska serveras, så kylig att man blir frusen om fingrarna av att hålla i glaset. Det finns en poäng i att servera öl något kallare än vad den bör drickas eftersom öl blir varm ganska snabbt, men i Sverige tycks vi resonera att alla öl alltid ska vara så kalla som möjligt. Ju kallare desto bättre. Vissa krogar har till och med det som en del i sin marknadsföring att de serverar extra kall öl. Och tyvärr är vi allt för få kroggäster som ifrågasätter det. Det är så klart skillnad på öl och öl också. En lager passar generellt att serveras i en lägre temperatur än ett mustigare öl. Man skulle kunna säga att en huvudregel är att ju ljusare en öl är desto bättre fungerar den att serveras kall. Men många ställen behandlar alla öl på samma sätt, det ska vara så kallt som möjligt oavsett öltyp. Detta stämmer såklart inte, en IPA förlorar exempelvis sina goda smaker om den dricks för kall, och detsamma gäller många andra öltyper. Inte ens alla lageröl ska drickas kalla. En blaskig Heineken tjänar knappast på att serveras pissljummen men till exempel Brooklyn eller Samuel Adams ska absolut inte vara för kall utan kan vara snudd på rumstempererade för att komma till sin fulla rätt. Och det är inte bara temperaturen som är viktig, även glasets form har betydelse för smaken. Specialiserade ölkrogar har insett detta och serverar sina öl i specifikt anpassade glas. Mindre kunniga ställen serverar däremot alla öl i samma typ av glas - och i samma temperatur. Oftast iskalla. Och kanske bryr sig inte deras kunder, kanske dricker de inte öl för smakens skull, utan för alkoholen eller svalkan. Min syn på är dock denna: vill ni ha nåt iskallt när ni är på krogen - skippa ölen och beställ in glass istället. Strandgatan 2 Nytt och fräscht på Text: Tobias Pettersson Foto: Jenny Egelstig Under hösten har Strandgatan 2 fått en rejäl ansiktslyftning med en stor ombyggnad av lokalerna. Med ny inredning, ny meny och nya aktiviteter hoppas man på att bredda sig och locka ännu fler gäster. Strandgatan 2 slog upp sina portar i november 2008 men har nya ägare sedan ett och ett halvt år tillbaka, och nu är det dags för en stor nysatsning på den populära bowlingrestaurangen alldeles intill Stångån. Sedan september har det pågått en omfattande renovering av lokalerna, vilket man märker redan när man kliver in genom entrén. Foajén har blivit större och luftigare och fått nytt möblemang. Baren har flyttats och hela lokalen har fått en lyxigare känsla. Det gäller även inne i matsalen, där man också uppdaterat inredningen och bland annat skapat glasväggar in mot bowlingbanorna. Men störst är förändringen uppe på övervåningen där det byggs en sportbar med 200 sittplatser. Det kommer också att finnas några mindre konferensrum samt aktiviteter i form av race room, biljardbord, arkadspel, elektrisk tjur, shuffleboard och den spännande nyheten VR-glasögon. - Vi har många företagsbokningar och märker att folk vill göra något mer än att bara äta när de går ut. Hos oss kan man sätta ihop olika paket med mat och aktiviteter, säger platsansvariga Kicki Lind. Även menyn har fått sig en översyn. Favoriten Black Rock finns kvar men kompletteras på en satsning på tapas med inslag från länder som Spanien, Italien och Libanon. På övervåningen serveras sportbarsmat och stenugnsbakad pizza. - Vi breddar vår målgrupp. Innan har vi haft mer av ett långbordstänk, nu får vi det bästa av båda världarna och kan ta emot både mindre sällskap och stora grupper, säger restaurangansvariga Rebecca Brunngård och berättar att man siktar på en ”grand opening” någon gång i november. Strandgatan 2 är berömt för sin populära bowling och även banorna har uppgraderats en smula, men inte genomgått några större förändringar. Kicki berättar att de flesta gästerna som kommer till Strandgatan 2 passar på att bowla, men det är inte något tvång. Man är jättevälkommen att bara titta in på en bit mat eller ett glas vin om man vill det. - Vi har så mycket att erbjuda under ett och samma tak, framförallt när övervåningen är klar också. Här finns allt som behövs för en lyckad helkväll: aktiviteter, god mat och dryck och trevlig personal, säger Rebecca och ser fram mot att ta emot många nya gäster efter nyöppningen. NOLLTRETTON 53