Energigas 1
Utbildning Tryck. Läraren Lennart Jonsson mäter t
rycket i en gasspis i den nya kurslokalen i Helsingborg. Säkerheten har alltid varit en viktig fråga för gasbranschen. Redan på 1930-talet började Energigas Sverige testa och typgodkänna gasapparater. I dag har branschföreningen ett brett utbud av utbildningar i modern gasteknik. Den nya kurslokalen på Öresundskraft i Helsingborg är numera ett viktigt nav för gasindustrin. Här utbildas montörer, installationsledare och besiktningsmän från hela landet i konsten att använda energigaser på ett säkert sätt. Text: Jan Malmberg Foto: Jenny Leyman Säker gasteknik på schemat D et luftiga laborationsrummet är fyllt med olika sorters gasaggregat – allt från ett par gasspisar för hem och restaurangkök till en takhängd svartinfravärmare på 12 kilowatt och en fläktgasbrännare på 170 kilowatt för lokaluppvärmning. Aggregaten är utlånade av tillverkare och gasleverantörer. Framför en gasspis står ett tiotal allvarliga män och en kvinna. De lyssnar på läraren Lennart Jonsson, som till vardags jobbar som besiktningsman på energikonsultfirman Pöyry. Han har tagit loss plåten som sitter bakom rattarna och håller upp den framför sig. – Här sitter CEmärkningen. Innan ni installerar spisen måste ni vara säkra på att den är godkänd i Sverige. Det duger inte att den enbart är godkänd i något annat EUland. Om ni upptäcker det är det bara att gå därifrån. De flesta av kursdeltagarna vet vad han talar om. De vet att det ibland tummas på regelver32 ENERGIGAS NR 3 2015 Teknik. Kursledaren Björn Haraldsson från Öresundskraft ket därute. Som till exempel att man i vissa restaurangkök för att spara tid klipper bort tändsäkringen. Den som ska se till att gasflödet på spisarna bryts om lågorna slocknar. Välkänd historia När Lennart Jonsson berättar vad som då kan hända, verkar flera redan känna till historien. – Det var en tandoorigrill i Stockholm som tagit bort säkringen. Hela lokalen hann fyllas med gas innan en förbipasserande hundägare kände att det luktade konstigt och kunde larma dem därinne. Det hade kunnat sluta med en katastrof, säger han. För säkerhets skull repeterar han vad kursdeltagarna nyss fått lära sig under teorilektionen i undervisningsrummet, där ett annat gäng nu sitter och blir duvade av läraren Håkan Schoultz. – Fyra saker är viktiga att tänka på för en sådan här kategori 1apparat. Att den är godkänd för den gas som ska användas, att det är rätt munstycke, att trycket vid full effekt är rätt inställt och att tändsäkringen fungerar, understryker han. Kategori 1 står för spisar och restaurangapparater för matlagning. Handlar det om större gasapparater upp till 100 kilowatt kallas det kategori 2. Ligger effekten över 100 kilowatt är det kategori 3. Från två till fem dagar Bland kursdeltagarna varierar fokus mellan de olika kategorierna och kompetenserna som lärs ut på kursen. Detta påverkar också kursens längd, som kan vara allt från två till fem dagar. För att få delta krävs dels tillräcklig praktisk erfarenhet från fältet och att man har gått Energigas Sveriges introduktionskurs om ener gigaser. Branschorganisationen står också som huvudarrangör för denna veckas kurs. V