Nöjesnytt Jönköping 1
grillat Om hungern är den bästa kryddan så kommer
nog en perfekt grillglöd på andra plats. Allt blir godare när det fått ligga på gallret en stund - kött, fisk, fågel, grönsaker och till och med desserten! Här delar vi med oss av våra bästa grillrecept. HELGRILLAD LAMMENTRECOTE MED VITLÖKSSPARRIS 4 portioner 600 g lammentrecôte 3-4 kvistar rosmarin 1,5 tsk salt 0,5 tsk svartpeppar 50 g Arla® svenskt smör 500 g färsk grön sparris 2 dl Arla Köket® lätt crème fraiche paprika & chili Stick in rosmarinkvistar i köttet och gnid in hälften av smöret, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Grilla köttet runt om tills det är 54° för rött kött, 56° för rosa och 58° för genomgrillat kött. Låt vila i folie medan sparrisen tillagas. Bryt av nedersta delen på sparrisen. Grilla sparrisen runt om med resten av smöret i 5-10 min på grillfolie. Salta och peppra. Pressa över vitlök när ca 1 min återstår. Servera köttet i skivor med sparris och crème fraiche. GRILLAD KARRÉ MED FÄRSKPOTATISSALLAD 4 portioner 600 g fläskkarré 1 msk olja 1 msk soja 1 msk hackad färsk timjan 1 msk hackad färsk rosmarin Färskpotatissallad 1 kg färskpotatis 50 g gul lök 1 knippe rödisor 2 dl Arla® gräddfil 2 dl Kvibille® cheddar riven 1 krm svartpeppar Koka färskpotatisen och låt den svalna. Skiva lök och rädisor. Skär potatisen i bitar och lägg på ett fat. Strö över lök och rädisor. Blanda gräddfil, ost och peppar. Klicka hälften av såsen över potatisen. Pensla köttet med olja och soja. Grilla över glöd ca 3 min per sida. Strö över örtkryddorna. Servera köttet med potatissallad och resten av såsen. 56 | nöjesnytt GRILLAD FLANKSTEK MED SALLAD OCH CHILIBEARNAISE 4 portioner 500 g flankstek 0,5 tsk salt 1 krm svartpeppar 4 tortillabröd 2dl chilibearnaisesås Sallad 250 g cocktailtomater 1 rödlök 1 burk majs à 150 g 1 burk blandade bönor à 400 g 2 msk olivolja 0,5 tsk salt 1 krm svartpeppar 60 g blandad grönsallad Börja med salladen. Dela tomaterna. Skala och finhacka löken. Häll av och skölj majs och bönor. Blanda tomater, lök, majs, bönor och olivolja i en skål, strö över salt och peppar och vänd ner grönsalladen. Salta och peppra köttet. Grilla eller stek det ca 3 min på varje sida, låt vila ca 5 min. Skär köttet i tunna skivor. Servera salladen på tortilla bröd med skivat kött och chilibearnaise. GRILLAD LAX MED RÄTTIKASALLAD OCH OSTKRÄM 4 portioner 600 g laxfilé med skinn 1 tsk salt 1 krm vitpeppar Rättikasallad 200 g rättika 200 g blomkål 1 knippe rädisor 40 g ruccola 2 msk grovhackad färsk gräslök Dressing 3 msk olivolja 05 citron, pressad saft 0,5–1 tsk flytande honung Ostkräm 200 g Apetina® vitost krämig hel bit 1 dl Arla Köket® crème fraiche Citronskal Peppar Skala rättikan. Skiva rättika, blomkål och rädisor tunt, gärna på en mandolin. Rör ihop dressingen och blanda försiktigt med grönsakerna. Lägg rucolan på ett fat. Fördela grönsakerna på rucolan och strö över gräslöken. Mixa osten och tillsätt crème fraiche och citronskal. Smaka av med peppar. Skär laxen i fyra bitar, salta och peppra. Lägg laxen på grillen med skinnsidan uppåt. Vänd efter 2-3 min och grilla ytterligare 2-3 min. Servera laxen med salladen och krämen. Garnera ev med citronklyftor. GRILLAD PIZZA MED VITOST OCH RUCCOLA 4 portioner 1 förpackning pizzakit 100 g zucchini 2 msk olivolja 3,5 dl Arla Köket® riven pizzaost 150 g Apetina® vitost 60 g ruccola Rulla ut degen och bred ut tomatsåsen. Skiva zucchinin tunt, gärna på mandolin och häll på oljan. Fördela zucchinin på pizzan. Strö över den rivna osten och smula vitosten. Grilla pizzan på pizzasten under lock på hög värme ca 8 min. Toppa med ruccola. GRILLADE ÄDELPÄRON 4 portioner 3 Päron 140 g Kvibille® ädel Skiva päronen på längden. Grilla päronen eller stek dem i grillpanna. Lägg ut dem på ett fat och smula över osten.