Buffé 1
pizza på bit ÄKTA PIZZA Baka en hel plåt och klip
p i bitar. När det är dags att äta, toppa med goda grejer och skjutsa in några minuter till. De italienska kusinerna Davide och Enrico guidar till bästa sättet att bjuda på pizza – inte minst när det är pizza till många som gäller. TEXT LINA WALLENTINSON RECEPT DAVIDE DISISTO & ENRICO ARTONI FOTO CECILIA MAGNUSSON STYLING ALEXANDRA VIKSTRÖM R unda, bubblande nygräddade pizzor – så ser sinnebilden av en italiensk måltid ut. Men den som besökt ett bageri i Italien har också sett de fyrkantiga bitarna som ligger bredvid bröden i disken, utan att göra så mycket väsen av sig. Den kallas pizza romana och kommer ursprungligen från Rom. Till skillnad från napoletansk pizza har den en tjockare botten som gör att man kan toppa med mer godsaker utan att den faller isär. – Den klippta pizzan har alltid funnits där, som ett snack eller alternativ till bröd, säger Davide Disisto, som tillsammans med sin kusin Enrico Artoni driver The Italian Cousins i Stockholm. Men på senare år har den lite försynta bagerivarianten tagit sig uppåt och framåt, blivit mer synlig, fått lite snofsigare topping – helt enkelt gått och blivit trendig. I Italien finns det flera ställen som nu bara säljer pizza al taglio, dvs pizza på bit. Fördelarna är många om man frågar Davide och Enrico, som helt satsar på pizza romana men toppar med inspiration från sitt ursprung i norra Italien. Vem vill egentligen bestämma sig för bara en margherita och sedan leva med den hela måltiden igenom? Roligare då att få ta två eller tre mindre bitar med olika toppingar. Pizzan bakas på plåt med bara tomatsås, eller med skivad potatis eller olivolja för en pizza bianca. När pizzan är nästan klar tas den ut, får svalna och klipps i bitar. Olika toppingar läggs på, men först när gästen väljer forts på sid 18 BUFFÉ 11 • 2017 17