Buffé 1
BASRECEPT TOMATSÅS Enklaste tomatsåsen behöver du
inte ens koka upp. GER CA 3 DL 1 burk hela tomater (400 g) 1 msk torkad oregano 1 msk torkad basilika ½ tsk salt 2 krm svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Mosa tomaterna med en ballongvisp. 2. Tillsätt resten av ingredienserna. Rör ihop till en sås. MARGHERITA MED PESTO & ROSTAD TOMAT En variant av den vanliga margheritan – här med ricotta och nötfri pesto. 6 STORA ELLER 16 MINDRE BITAR 1 sats pizzadeg (se recept) 1 sats tomatsås (se recept) 500 g körsbärstomater 2 förp ricotta (à 250 g) olivolja salt, svartpeppar BASILIKAPESTO 1 kruka basilika 1 dl finriven parmesan 2 msk solrosfrön 1 dl olivolja 1 krm salt GÖR SÅ HÄR: 1. Gör pizzadegen och tomatsåsen (se recept). 2. Sätt ugnen på 200°C. 3. Halvera körsbärstomaterna. Lägg i en ugnsform och ringla över ½ dl olivolja. Strö över ½ tsk salt. Rosta tomaterna i mitten av ugnen ca 25 minuter. 4. Höj ugnstemperaturen till 225°C. 5. Bred tomatsåsen på pizzabottnen. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter, tills den får lite färg. Låt svalna. 6. Basilikapesto: Plocka bladen av basilikan. Mixa med övriga ingredienser. 7. Bred ricotta på bottnen. Toppa med de bakade tomaterna och ringla över peston. Skär eller klipp i bitar och ställ svalt till servering. 8. Vid servering: Sätt ugnen på 250°C. Grädda pizzabitarna i mitten av ugnen ca 10 minuter. Ringla över lite olivolja och smaka av med svartpeppar. Servera genast. POTATISPIZZA MED PECORINO & SVAMP Svenska smaker på italiensk botten. 6 STORA ELLER 16 MINDRE BITAR 1 sats pizzadeg (se recept) 500 g kokt, kall potatis (fast sort) 500 g skogschampinjoner 2 dl riven pecorino 2 dl finhackad persilja oliv- eller tryffelolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Gör pizzadegen (se recept). 2. Sätt ugnen på 225°C. 3. Skär potatisen i ½ cm tunna skivor. Fördela potatisskivorna på pizzabottnen. 4. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter, tills bottnen får lite färg. Låt svalna. 5. Ansa champinjonerna och skär i tunna skivor. Fräs dem i ½ dl olivolja ca 10 minuter. Krydda med ½ tsk salt. 6. Fördela svampen på pizzabottnen. Skär eller klipp i bitar och ställ svalt till servering. 7. Vid servering: Sätt ugnen på 250°C. 8. Grädda pizzabitarna i mitten av ugnen ca 10 minuter. 9. Toppa med pecorino och persilja. Ringla över oliv- eller tryffelolja. Servera genast. GLUTENFRI PIZZADEG Bred ut den kladdiga degen med en slickepott direkt på plåten. En halv sats tomatsås är lagom till en glutenfripizza. 6 STORA ELLER 16 MINDRE BITAR 12 g färsk jäst 3 dl ljummet vatten 2 msk olivolja ½ tsk honung 1 dl durramjöl 2 dl rismjöl 1 ½ dl potatismjöl ½ tsk xantangummi ¾ tsk salt GÖR SÅ HÄR: 1. Smula jästen i en bunke. Rör ut med ljummet vatten, olivolja och honung. 2. Blanda alla torra ingredienser, rör ner i degvätskan. Arbeta degen på hög hastighet ca 5 minuter i maskin (eller med elvispens degkrokar). Degen ska vara lös och kladdig. 3. Bred ut degen med en slickepott på en oljad plåt, ca 40 x 30 cm. Låt jäsa utan att täcka över ca 2 ½ timme i rumstemperatur. 4. Sätt ugnen på 250°C. 5. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. 6. Vid servering: Sätt ugnen på 250°C. Toppa med valfri topping. Grädda i övre delen av färg. Vänta gärna 5–10 minuter innan pizzan äts, då hinner degen stabiliseras. Direkt från ugnen kan den upplevas som lite ogräddad. Klipp i bitar. Pizzakusinerna Kusinerna Davide Disisto och Enrico Artoni driver restaurang The Italian Cousins i Stockholm. För ett antal år sedan lämnade de kontorslivet inom reklam och finans och satsade fullt ut på kärleken till hemlandets smaker. Först i försiktig skala med egenimporterade ostar, chark och olja som de sålde på marknader. Sedan växlade de upp till en foodtruck – vilket visade sig vara både lärorikt och väldigt slitigt. Men det starka gensvaret på deras nisch – enkel streetfood på råvaror av hög kvalitet – fick dem att våga steget till en riktig restaurang. Davide och Enricos tips! Den som har en pizzasten till hands använder förstås med fördel den. Stenen, som värms upp i ugnen först, hjälper till att hålla en jämn hög värme. Xantangummi Bra i glutenfri bakning. Hjälper degen BUFFÉ 11 • 2017 19