Buffé 1
Matautomat utanför ICA på Folkungagatan, Stockhol
m, 1963. Då världens längsta matautomat. ICA VÄRNAR OM DET UNIKT LOKALA »Det växande intresset för mat och att jobba med kvalitet i maten är och har alltid varit riktigt intressant för ICA. Det ger oss nya affärsmöjligheter och gör att vi kontinuerligt utvecklar våra erbjudanden. Förutom att utveckla det breda erbjudandet skapar våra lokala handlare unika möjligheter som ger våra kunder en flora av lokalproducerade produkter. På så sätt får Sverige en mångfald med sina särarter som svarar upp mot den allt starkare trenden att konsumera riktigt lokala produkter.« Mats Liedholm, marknadsdirektör, ICA PS. Kolla även in ica.se/buffe/artikel/goda-skal-att-ata-svenskt/ Ria Wägner var en av våra första mat-tvkändisar. Slog igenom 1956. Carl Jan och Knut-Christian slog igenom i tv-programmet Levande livet. Magnus Nilsson på Fäviken har blivit en internationell kändis. DET SOM BYGGT DET SVENSKA MATUNDRET Kapitel för kapitel i boken bygger samman det som gjort det svenska måltidsundret. Några exempel: kvinnliga matpionjärer, Tore Wretman, tävlingarnas betydelse, mediernas roll, råvaror i affär och på restaurang, livsmedelsindustrin, kokboksfenomenet och utbildningarnas betydelse. Och som sig bör inleds det hela med en historisk återblick. MÅLTIDSUPPLEVELSEN VIKTIG FÖR EKONOMIN Upplevelseindustrin är den sektor som har den största ekonomiska tillväxttakten globalt sett, och det gäller i hög grad för Sverige. Med måltiden som nav omsätter den 270 miljarder kronor. Av dessa kommer ca 100 miljarder från utländska turister som besöker Sverige för att bo på hotell och äta på restaurang. – Vi kan tala om en inre export av boende och måltidsupplevelser, menar Carl Jan, och den är dubbelt så stor som den vanliga livsmedelsexporten! BUFFÉ 11 • 2017 23