Buffé 1
– På Balkan är det vanligt med hela mjölksyrade v
itkålshuvuden. Men det går bra med färdigskuren surkål också, säger Edin. EDINS KALOPS MED SMAK AV BALKAN Svensk kalops får smak av allkryddan vegeta, och som tillbehör serveras kajmak och surkål. FÖR 4 PERSONER ca 800 g högrev i bit 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 morot 1 palsternacka 100 g rotselleri 1 ½ msk vegeta 1 msk paprikapulver 1 liter vatten 2 ½ msk konc kalvfond 2 lagerblad 10 svartpepparkorn 2 msk äppelcidervinäger olja, salt ev majsstärkelse till redning surkål och kajmak till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Skär högreven i 2–3 cm stora bitar. Skala och skär rotfrukterna i cm-stora tärningar. 2. Bryn köttet i 2 msk olja tillsammans med lök, vitlök, vegeta och paprikapulver. Krydda med 1 tsk salt. 3. Tillsätt vattnet och låt koka upp. Skumma av. Tillsätt kalvfond, lagerblad, pepparkorn och vinäger. Koka på svag värme under lock tills köttet börjar bli mört, ca 1 timme. 4. Tillsätt rotfrukterna och koka på svag värme ytterligare ca 15 minuter, tills rotfrukterna är mjuka. 5. Red ev med lite majsstärkelse utrörd i kallt vatten. Tillsätt 2 msk kajmak vid servering. Bjud surkål och extra kajmak till grytan. BUFFÉ 11 • 2017 29 För alla finns vid respektive recept på ica.se/buffe.