A6:an 1
Av de som stoppar oss på gatan och vill fråga om
något de sett oss göra i historieätarna är påfallande många faktiskt barn. LÄTT SÄTT ATT LAGA LUTFISK 1) Köp valfri mängd lutfisk från din lokala fiskhandlare eller matvarubutik. 2) Blötlägg fisken. 3) Lägg den i en form och tillaga i mikrovågsugn på full effekt i en kvart. Vrid formen och tillaga på halv effekt ytterligare en kvart. Salta. 4) Smält matfett i en kastrull, tillsätt vetemjöl och späd med mjölk till önskad konsistens. Låt koka fem minuter under varsam omrörning. Salta och peppra. 5) Servera med krossad kryddpeppar, kokt potatis och gröna ärtor. Lottas favorit på julbordet är lutfisken, eller som hon själv beskriver det ”julbordets verkliga kackerlacka som bitit sig fast på det svenska julbordet sedan 1400-talet”. – Fast då åt man den med russin, mandel och smält smör. Prova gärna hemma. Eller gör inte det, det är inte för nybörjare, slår Lotta fast och hälsar till alla de som inte gillar lutfisk att det inte handlar om att det ska vara gott. – Att äta lutfisk är att ta kontakt med sitt ursprung via munnen. När du äter lutfisk ställer du dig längst fram i ett led av släktingar som sträcker sig sexhundra år tillbaka i tiden. Och om du inte tar din plats i det där ledet så blir det ju en tom lucka där som säkert känns väldigt tråkig för dina nu döda förfäder. Så gör inte det. Ta lutfisken i vacker hand och känn att du hör ihop med något mycket, mycket större. Det är den känslan julen handlar om. Erik går på samma linje och väljer ännu mer traditionellt när han ska svara på frågan om sin favorit på julbordet. – Det tar emot men jag måste ändå säga julskinkan trots att den bara varit julmat i drygt hundra år. Innan dess var skinka midsommarmat, just skinkorna var lätta att spara och salta in så dom brukade man spara vid julslakten. Att skinka blev julmat beror på att Carl Larsson råkade rita in en skinka på sin illustration ”Jul i Sundborn”. Den bilden fick enorm spridning i början av 1900-talet och sen ville alla andra också ha en hel skinka på julbordet istället för den julgädda som varit standard från 1600-talet. Jag har övervägt julgädda men tror att barnen skulle bli väldigt besvikna. Vad är din favorit på julbordet? Har du ingen i nuläget finns alla möjligheter att upptäcka en om du hänger med på Erik och Lottas tusenåriga matresa. Lotta Lundgren är skribent och författare som bland annat uppmärksammats för Om jag var din hemmafru (Norstedts 2011) och Tio lektioner i matlagning (Wahlström och Widstrand 2013). Hon har utöver Landet Brunsås och Historieätarna även medverkat i SVT:s På jakt efter Lotta och Leif. I skrivande stund klipper hon årets julkalender. Julbordsföreställningen Alla kan äta julbord utspelar sig den 26 nov – 19 dec. www.artipelag.se/publika-evenemang 4 | 2015 A6:AN 31