STT 1
14 Runt Åsunden - bilaga som medföljer STT Vecka
22 onsdag 27 maj 2015 PÅ GÅGATAN Storgatan under glastak – en framtida mötesplats ULRICEHAMN Ett framtida glastak över en del av gågatan i stan, det har varit vårens snackis i Ulricehamn. Ett glastak skulle kunna göra gatan mer att raktiv både för besökare och invånare. – Visst fungerar ett glastak över Storgatan! Titt a hur fi nt det blivit hos oss! Sigvard Ståhl, storbyggmästare i Ulricehamn och mannen bakom Hökerum Bygg, titt ar upp mot sitt eget glastak över gården till K W Johanssons gamla smedja, som numera inrymmer företagets kontor. –Vi har haft det fem år och det har inte varit några problem med vare sig värme, kyla eller fukt, säger han. Glastaket över stadens affärsgata, är vårens snackis i staden. En fråga som mött både positiva och negativa reaktioner. Och – inte minst – många frågor. – Jag såg en bild på en inglasad gata i en engelsk stad, och jag tänkte direkt på vår egen gågata, säger Sigvard. Jag tog upp frågan i vår styrelse, och alla tyckte den var intressant. Som så många andra städer har vi bekymmer över vår stadskärna där fl era butiksfönster gapar tomma. Ett glastak kan göra Storgatan att - raktiv för både invånare och besökare. – Tänk vilken mötesplats det kan bli med gatuserveringar bland olivträd och vinrankor medan snön faller över staden. Temperaturen ska inte understiga tio grader ens den kalllaste vinterdag och hålla uppemot 20 grader när det är som varmast. Uppvärmning ska ske med värmeslingor i gatan, och på sommaren ska taket kunna öppnas så att luften kan cirkulera. Solen når för övrigt bara Storgatan mellan klockan 10 och 13, resten av dagen är det skugga. – Någon risk för att det ska gå sönder om snötäckJag såg en bild på en inglasad gata i en engelsk stad. SIGVARD STÅHL et blir för tungt är det inte. Taket ska vara så pass lutande att snön kanar ner. Vi har haft vårt eget glastak i fem år utan att det varit några som helst problem. Glastaket – om det blir verklighet – ska sträcka sig mellan Axellahuset vid Stora Torget och Kapp-Ahls butik vid Järnvägstorget. I varje ända ska det fi nnas en port, tillräckligt stor för att bilar ska kunna köra in vid behov, exempelvis ambulanser. Nödvändig frakt kan ske med elbilar som butiker och näringsställen äger gemensamt. Kostnaderna beräknas till 20 miljoner kronor fördelade på kommunen och fastighetsägarna. –Alla fastighetsägarna är positiva till bygget, framhåller Sigvard, vars företag äger 60 procent av fastigheterna och alltså kommer att stå för merparten av kostnaderna. I mitt en av maj presenterades och diskuterades förslaget i ett möte med stadens politiker som underlag för deras gruppmöten. Om det blir som Sigvard Ståhl och många med honom hoppas kan beslut för en detaljplanering tas i augusti. –Det är fullt möjligt att påbörja arbetet 2017 och invigningen av glastaket kan äga rum följande år, säger Sigvard Ståhl och låter mycket förhoppningsfull. AGNETA TJÄDER redaktion@stthuset.com Vi fi kar och har möten under vårt glastak hela året, Från handelsplats till upplevelser ULRICEHAMN Storga tan är en pulsåder som delvis ändrat karaktär genom åren men som ännu sätter en tydlig prägel på Ulricehamn. En gång var den en del av pilgrimsleden mellan Rom och Nidaros och om vi låter tanken skena så gick kanske här en gång Bredgårdsmannen. De ulricehamnare som kommit en bit upp i åren minns hur Storgatan en gång i tiden hade biltrafi k i båda riktningarna. Så småningom enkelriktades den och ren gågata blev den i början av 70-talet. Idag fruktar många att Ulricehamns paradgata skall tappa i att raktionskraft och aktivitet. Dett a i och med att stadens styrande öppnar upp för handel i anslutning till nya motorvägen. Utvecklingen innebärande att handeln lämnar stadskärnorna för mera – åtminstone för bilister – tillgängliga externa lägen pågår runt om i landet. Men på många håll har man lyckats hålla aktiviteten i centrum igång genom att förvandla centrala delar till ”upplevelsecentra” med kaféer, restauranger och exempelvis biografer. I Ulricehamn, där Stor gatan för inte särskilt länge sedan kantades av en rad livsmedelsbutiker med olika specialitéer, har mycket hänt på senare år. I stället för anrika specerihandeln Hällströms hörna, som lades ner 1976, fi nns till exempel sedan några år tillbaka café/restaurang Format med ett något annorlunda koncept. Och fl er exempel på den förändringen hittar vi utmed hela Storgatan. AGNETA TJÄDER Lyckad kombination hos Din Deli på Storgatan ULRICEHAMN Många var skeptiska när Louise Sörensen och Per Jerlbo för sex år sedan berättade att de tänkte öppna en delikatessbutik i Ulricehamn. Fanns det verkligen tillräckligt med kunder i Ulricehamn, undrade man. Men snart visade det sig att behovet fanns. Och inte nog med det. I höstas utökades lokalerna, och Din Deli blev snabbt en gastronomisk mötesplats med både butik och restaurang. Ulricehamnaren Per och danskfödda Din Delis after work på fredagarna har blivit mycket populära. Här serverar Louise Sörensen tapas till Christina och Lars Roos. FOTO: AGNETA TJÄDER Louise tyckte att det saknades en delikatessbutik i Ulricehamn och beslöt att fylla den luckan. Louise är utbildad dietist med lång restaurangvana, och även Per, som varit säljare, är genuint intresserad av mat. Ost med olika tillbehör var det första de satsade på, och kundunderlaget ökade lika snabbt som nya varor fyllde butiken. I mars anställde de en i staden välkänd kock, Jens Byhlin som gjort det möjligt att satsa ännu mer på cateringdelen. – Grunden i verksamheten är butiken, och catering och företagsarrangemang är viktiga komplement. Dessutom har vi varje fredag after work med olika typer av tapas. Att vi fått alkoholtillstånd betyder förstås väldigt mycket, och kombinationen restaurang och gourmébutik har visat sig vara lyckad. Din Deli har öppet tisdag till lördag med afterwork varje fredag förrutom i juli, då afterworken tar ett uppehåll. AGNETA TJÄDER FOTO: AGNETA TJÄDER Torget-Storgatan ersatts av en restaurang och mötesplats. Samma plats 1976 och idag. Som så många andra butiker har butiken på hörnet Lilla