Vårdguiden Omslag
Vårdguiden Notiser
Vårdguiden Innehåll
Vårdguiden Sjuk av stress
Vårdguiden Sjuk av stress
Vårdguiden Metoder mot skadlig stress
Vårdguiden Hjärnan gick ifrån mig
Vårdguiden Lindra halsbrännan
Vårdguiden Den pollentid nu kommer
Vårdguiden Barn och pollenallergi
Vårdguiden Sång som medicin
Vårdguiden Trampa inte på min portvinstå
Vårdguiden En blodig historia
Vårdguiden Skydda dig mot TBE
Vårdguiden 5:2 modediet som minskar hälsorisker 5:
2 – modediet som minskar hälsorisker 22 Att äta väldigt lite två dagar i veckan har liknande effekt som motion: Midjemåttet krymper och risken för typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar minskar. Det visar en ny svensk forskningsstudie på den så kallade 5:2-dieten. Men metoden passar inte alla och ryktet om att 5:2 kan bromsa åldrandet gäller än så länge bara möss. TEXT GUNILLA ELDH ILLUSTRATION JANETTE BORNMARKER Den så kallade 5:2-dieten är egentligen ingen diet. I stället handlar det om att ändra matvanor så att vi både får i oss lite mindre mat och förbränner fett i stället för socker. Metoden går ut på att man äter väldigt lite under två dagar i veckan och lika mycket som vanligt de andra fem dagarna. 5:2 har blivit ett populärt sätt att försöka gå ner i vikt, men kan också minska risken för typ 2-diabetes och hjärtkärlsjukdomar. Förespråkare för 5:2 menar att den liknar de matvanor som människan haft under nästan hela evolutionen. Kroppen och hjärnan är anpassade till ojämn tillgång på mat, inte till att äta under en stor del av våra vakna timmar sju dagar i veckan, som vi gör i det moderna överflödssamhället. Kroppen hinner inte ställa om Långa perioder av svält är där emot direkt hälsofarligt. Svälter man länge bryts först musklerna ner. Sedan börjar inre organ svikta och till sist tar hjärnan stryk. Att svälta lönar sig inte heller om man vill gå ner i vikt. Redan efter ett par dygn går energiförbränn ingen ner på sparlåga, så att kroppen gör av med mindre energi. Kroppen anpassar sig helt enkelt till matbristen. Den som äter enligt 5:2 lurar ämnesomsättningen, kroppen hinner inte ställa om innan du äter normalt igen. 5:2 och liknande former av periodisk fasta innebär inte att kroppen utsätts för svält. Däremot finns det risk för att en sådan förändring av matvanorna triggar självsvält hos personer som har eller har haft anorexi. Socker gör det svårare Periodisk fasta går att kombinera med vilken typ av mat som helst, men att äta socker och skräpmat gör det onödigt svårt att minska på maten. När läsk och pizza höjer blodsockernivån snabbt så vänder den också neråt lika snabbt. Då ökar suget efter mer av samma slags mat. Det ökar också insulinproduktionen, vilket lagrar energi i fettväven. Mat som innehåller protein, fett och långsamma kolhydrater mättar längre. Då blir det också lättare att äta bara 500 – 600 kalorier under två av veckans dagar. Hälsovinsterna av periodisk fasta beror i första hand på att ämnesomsättningen påverkas när vi inte hela tiden tillför mer energi. Liknar effekten av motion Effekterna på kroppen liknar det som händer när du anstränger dig fysiskt, till exempel genom att motionera. Kroppens energiförråd töms, och när du äter nästa gång finns det därför plats för ny energi. Då behöver inte kroppen längre lika mycket insulin för att ta hand om sockermolekylerna från maten, vilket minskar risken för typ 2-diabetes. Det visar de första resultaten av en svensk 5:2-studie som är världens hittills största i sitt slag. 1177 Vårdguiden nr 1 2016
Vårdguiden Träna - så slipper du ramla!
Vårdguiden Reza vill hjälpa andra med adhd
Vårdguiden Aktuellt i vården
Vårdguiden New in Sweden