Nöjesnytt Helsingborg 1
Nöjesnytt Helsingborg PÅ KROGEN
Nöjesnytt Helsingborg NÖJESNYTT MODE
Nöjesnytt Helsingborg NOTISER NOTISER KGRÄND HAR V
UXIT – OCH GÄSTERNA BARA ÄLSKAR DET HELENA PIVAC – FAVORITBARTENDERN SOM BÅDE GÄSTER OCH KOLLEGOR GILLAR H on är utsedd till Sydsveriges bästa bartender i tävlingen “Sveriges Favoriter”. Nomineringen togs fram via en omröstning inom branschen, efter inbjudan från tävlingsarrangören Spendrups. Själv blev Helena överraskad men självklart glad över nomineringen. Som representant för Sundspärlan var hon den enda deltagaren från Helsingborg i tävlingen. Som bartender arbetar Helena Pivac främst på Sundspärlan i Helsingborg men då och då även på Harrys. Som om det inte räckte, arbetar hon dagtid som trafikspeditör. Hon fick först veta att hon nominerats via ett sms från en kompis som visade henne hemsidan. – När jag först kikade där hade jag fått två röster, dagen efter var jag uppe i 300. När tävlingen avgjordes efter fyra dagar hade jag över 600 röster, så det gick snabbt. Tävlingen “Sveriges Favoriter” är ingen drinktävling för bartenders utan en utmärkelse som handlar mycket om personlighet och hur man tar hand om sina gäster. Helena Pivacs karriär i branchen började med ett extrajobb för 20 år sedan som croupier på en nattklubb. – På Harrys är det ju nattklubb och på Sundspärlan är det både dansband och mycket Balkanfester, så det blir härliga kontraster i jobbet. Hon älskar att jobba – och jobbar mycket. – Om jag inte jobbar blir jag rastlös. Sen har jag ju ett enormt stort kontaktnät, jag känner ju 90 procent av våra gäster. Jag vet inte vad alla heter men jag vet vad de dricker. Det är säkert en av förklaringarna till utmärkelsen – Helena Pivac är helt enkelt en av landets trevligaste och personligaste bartenders. Hon har aldrig gått in för att tävla men har som bartender suttit med i juryn i Sveriges Bartenders Gille, SBG i samband med drinktävlingar. Hon tog emot utmärkelsen i samband med arrangören Spendrups dryckesturné, där de åkt runt på mässor, visat upp sitt sortiment och ordnat vinprovningar i hela Sverige. Tävlingen hålls i Mellan-, Syd- och Västsverige på initiativ av Spendrups. Företaget har funnit i 100 år och i dag arbetar fjärde generationen där. Spendrups är ett bryggeri med varumärken som Norrlands Guld, Mariestads, Heineken, Loka, Schweppes, El Coto, Gallo och Bergstrands kaffe. Det var i samband med att Årets Kock lagade mat, som tävlingsresultatet avslöjades. – Nerverna var på helspänn men det blev alltså jag som vann, säger hon stolt. Priset var en signerad bok av Årets Kock och självklart champagne. Nu var det alltså ingen drinktävling “Sveriges Favoriter” handlade om, men Helena Pivac delar gärna med sig av sina egna favoriter. HELENAS DRINKTIPS! Tomas Ledin: Bacardi Apple, Sourz Apple, Sour Mix, toppa med Sprite och färsk lime. Lena Ph: Bacardi Razz, Sprite, toppa med Sourz Raspberry. Hej Hej Sommar: Peachtree likör, lite vodka, fyll upp med hälften passions- och hälften apelsinjuice. Rosa Pantern: Likör 43, vodka, mjölk, toppa med jordgubbsmonin. ■ AV: LAZZE X EVENTHÉN & LILITH WALTENBERG N u har populära Kgränd på Kolmätaregränd i Helsingborg byggt ut. Hela 15 nya kvadratmeter och ytterligare 14 sittplatser har det blivit. Numera har bistron och delin plats för 50 sittande matgäster, vilket innebär att man också kan ta emot fler under lunchen. – Gensvaret har varit fantastiskt och vi är jättenöjda, det säger Pär Svensson som äger Kgränd tillsammans med Caroline Blomquist och William Sale. Efter att ha arbetat med mat och vin i olika former beslutade de sig i april 2010 för att öppna ett eget ställe på Kolmätaregränd. – Vi hade utnyttjat utrymmet så mycket vi kunde i lokalen, men hade bara plats för 34 sittplatser. Trots ett mycket aktivt arbete med att försöka placera gäster vid bord, fick många trogna gäster vänta på lediga platser. Så när hyresvärden Norrporten, som visste att Kgränd önskade mer utrymme, kom med ett förslag kunde den efterlängtade utökningen genomföras. – Vi erbjöds att ta över den här biten av lokalen, vilket passade oss perfekt, säger Pär Svensson. I och med utökningen har bistron fått totalt 50 sittplatser, vilket är den magiska gränsen för när man måste bygga ytterligare en gästtoalett. Fler platser hade kanske också krävt en ombyggnad av köket. I den nya delen låg tidigare en butik som hade hela hörnlokalen. Nu kan Kgränd dels ge fler gäster chansen att få plats under lunchen, dels ta lite större sällskap på kvällarna. – Om vi har 2 sittningar per bord innebär de nya platserna att ytterliggare 30 gäster om dagen får plats, säger Pär Svensson. Cirka 75 procent av verksamheten består av luncherna men Kgränd har även take away, catering samt bokningar på kvällarna. Då får sällskapet hela lokalen för sig själva, om man till exempel vill ha ett föreningsmöte eller en personalfest. – Man kan också gå en matlagningskurs tillsammans med sina vänner, arbetskamrater eller kunder, berättar Pär Svensson. Kurserna inleds i restaurangköket då man samlas för en drink samtidigt som man går igenom kvällens meny. Gästerna tar sedan med sina glas och följer med ut i det fräscha restaurangköket där de under handledning av professionella kockar hjälps åt att laga maten. Maten avnjuts därefter i bistron och alla recept skickas hem till deltagarna efterhand. Luncherna är väldigt populära och många uppskattar att utbudet är det samma hela dagen. Det innebär att man kan slinka in även efter ordinarie lunchtid för att äta. Och som Pär Svensson föreslår, gärna sitta kvar med ett glas vin, en kopp kaffe, eller kanske en hemlagad dessert. – Tidigare var det lite tight att ta in företag. Nu blir det dels mycket lättare, dels utökar vi vår målgrupp. Och inte minst, nu ska våra trogna gäster slippa vänta på att få komma in och den som gillar uteliv kommer att märka att även uteserveringen blivit större, avslutar en nöjd Pär Svensson. ■ AV: LAZZE X EVENTHÉN & LILITH WALTENBERG 64 | nöjesnytt
Nöjesnytt Helsingborg VIMMEL
Nöjesnytt Helsingborg TEKNIKPRYLAR
Nöjesnytt Helsingborg SPANING PÅ STAN
Nöjesnytt Helsingborg DIGILISTAN, RECENSIONER & FI
LMKOLL
Nöjesnytt Helsingborg SERIER