Nöjesnytt Helsingborg 1
notch. Det finns en tanke med allting, och fastän
vi inte kan jämföra oss med de barerna är vår ambitionen att vi också ska vara väldigt bra på grunderna. Oavsett erfarenheter och meriter är det ingen som kan skapa ett sånt här koncept ensam, och Hans menar att alla i hans team varit ovärderliga i processen. — Jag kommer att jobba jättemycket i baren och vi har dels en vinsommelier som är superduktig, och dels en kille som faktiskt är precis i min egen ålder. Det är ett hyfsat seniort team som jobbar, sedan är det såklart fler också. Jag tror aldrig att jag haft ett så bra team. Det är seniort på ett riktigt bra sätt, folk som verkligen brinner för det. Beskrivningen “senior på ett riktigt bra sätt” verkar stämma in på Hans Bihl själv också. Han har hållit i tusentals utbildningar, jobbat i olika delar av världen med massor av varumärken och är ett välrenommerat namn i krogbranschen. Jag frågar honom hur han hamnade där från början. — Jag är egentligen misslyckad musiker. Jag var i Halmstad och gjorde INFOHS (Infanteriets officershögskola) när en man ringde hem till mitt föräldrahem och ville spela in en skiva. Det var Stikkan Andersson. Naturligtvis kunde jag inte svara, och efter diverse turer slutade det med att det inte blev något. Vi fick ett annat skivkontrakt och spelade in en skiva som aldrig blev utgiven. I den vevan insåg jag att inget kunde passa bättre än att spela i band och jobba på krogen, så så blev det. Inom ett år drev jag den restaurangen, det var en nattklubb i Örebro som hette Contan. 16 | nöjesnytt Du bara namedroppade Stikkan Andersson i förbifarten. — Ja, jag hade nästan glömt bort det. Men han ringde bara en gång. Misslyckade musiker och misslyckade skådisar blir ofta bartendrar, sägs det. En av mina absoluta förebilder Dale DeGroff sägs vara misslyckad skådis. Trots de många år som gått sedan Hans satsade på en musikkarriär har han av en händelse än idag kopplingar i branschen. — Jag sitter i ett kollektiv i Örebro som heter Creative House, och där finns en kille som är musikproducent, Niclas Molinder. I dag driver han bolaget Session tillsammans med Björn Ulvaeus och Max Martin. Jag och Niclas är goda vänner och har alltid snackat om att hitta ett legitimt sätt att träffas och dricka cocktails, och det har lett till ett koncept som heter Bihls Barskåp. Vi snackar och lär ut hur man gör drinkar. Vi har haft lite roliga gäster. Det började helt anspråkslöst, men nu märker vi att intresset ökar. Några dagar innan vår intervju har Hans Bihl och Bihls Barskåp varit hemma hos Carl-Jan Granqvist och blandat champagnecocktails på hans herrgård. — Det teamet kommer också ner hit till Nelly’s i sommar och kör Bihls Barskåp live. Det blir lite som Pluras Kök, professionellt men inte pretentiöst. Förutom Bihls Barskåp som ska sända live från Nelly’s Cocktail & Champagne by Hans Bihl en gång i veckan i sommar kommer många andra event att ta plats. Mycket fokus kommer ligga på skaldjur, bland annat ostron och skaldjursplatåer. Varje dag kan man pricka in Nelly’s cocktail hours då samtliga drinkar på listan kommer att kosta 95 kronor styck. Eftersom drinkar är en stor passion hos Hans kommer det inte att tummas på högkvalitativa råvaror i hans bar. — Vi jobbar med top notch-kvalitet och det gör all skillnad i världen. Det blir bland annat kallpressad rabarbersockerlag, färskpressade utvalda juicer och smaker som jordgubb och basilika. Våra mojitos kommer att vara lite annorlunda − större, jättehärliga glas från Orrefors som toppas med Bollinger. Arbetsnamnet är The Ultimate Mojito. Hur Hans Bihls takeover på Nelly’s faktiskt blir får vi vänta några veckor med att se, men det står hur som helst klart att han hittills i karriären hittat ett vinnande koncept. — Jag får alltid frågan att “Vad är det som är unikt med det här?” och så vidare. I slutändan handlar det egentligen mest om att vara bra på det man gör och leverera hög och jämn service. Nelly’s Cocktail & Champagne by Hans Bihl har premiär den 24 juni och håller öppet i 6 veckor.