Nöjesnytt Växjö 1
två namn – EN SORT OCH SMAKSTIL I GRUNDEN Kär dru
va har två namn. Syrah och shiraz. Fastän sorten är densamma kan man ändå konstatera att vinerna är helt olika beroende på ursprungsplats. Men frågan är om det egentligen är så stor skillnad. Ett mäkta populärt vin är röda syrahviner från franska Rhônedalen som drar mot det lätt peppriga. Medan alla som söker variation på den kryddiga grundstilen väljer en shiraz med bärigare och tätare smak, gärna från Australien. SYRAH ÖVER VÄRLDEN Syrah är med all respekt, världens mest spridda rödvinsdruva. Beroende på växtplats får syrah- och shirazvinerna tydliga markörer av sitt ursprung. Vad sägs om grillrökig shiraz när ursprunget är Sydafrika. Ett vinland dit druvan tog sig ganska sent fastän den klimatmässigt passar där som handen i handsken. Den lätt rökiga twisten, mer eller mindre märkbar, passar utmärkt till grillade rätter. I samma smakgenre hittar man även syrahvin från Chile och Argentina. En finsyrah kan lika gärna komma från Nya Zeeland som från ett helt annat ursprung. Det förutsatt att odlingarna ligger bland de svalare områdena som i Wairarapa. En snabbt uppkommen trend i Nya Zeeland är annars de väldigt täta syrahvinerna. En trend som också gäller för pinot noir. Just den stilen av vin går i en riktning jag själv inte riktigt håller med om. I Australien kan man gott säga att shiraz (med nämnda stavning) är på hemmaplan. Med gamla vinstockar och de riktigt, riktigt gamla vinstockarna profilerar sig landet som ett slags super-eldorado för hur shiraz ska smaka. Tradition, ålder och plats är signaturer som ger respekt. Vinerna är helt enkelt bra. En balans med lite av Frankrike i kombination med drag från ursprung söder om ekvatorn. I Frankrike är det självklart att Rhônedalen som är i fokus. Inriktningar skiljer sig åt om man väljer vin från norra- respektive södra delen. I smakpaletten finns alltid den där extra knorren av lagerblad i kombination med drag av björnbär, skogshallon, peppriga kryddor och smak av läder. Lagerblad och gummi kan man för övrigt ofta också hitta i chilenska syrah. Här är vin som passar höstgryta, älginnanlår och liknande mustiga smaker. I USA älskar vinmakarna syrahdruvan och i Kaliforniens distrikt Paso Robles tillverkas syrahviner av bland andra Tablas Creek som vore goda kopior av norra Rhônes mest berömda. Kul eller hur. Det finns en del att välja bland även om man håller sig till en enda druvsort, eller var de två. Syrah och shiraz. HÄR NÅGRA TIPS PÅ SYRAH OCH SHIRAZ MEN INTE FRÅN RHÔNEDALEN SYROCCO SYRAH 2019 (71231) Alain Grillot, Marocko, 165 kr Fylligt vin med rödmogen fruktsmak, inslag av skogsbär, hallon och björnbär, en touch av persika. Rundar av med örter, kryddor och enbär. Bra längd. Utmärkt shiraz med rimlig prislapp till en bättre mustig höstgryta. Betyg: 4 HANGINS SNAKES 2019 (72056) Langmeil Winery, Barossa Valley Australien, 249 kr Fylligt, mörkbärig smak av blåbär, hallon, björnbär. Inslag av fat, rostat kaffe, örtkryddor, viol och lakrits. Nyanserad, balanserad. Riktigt bra! Tillverkad med lite av gröna druvan viognier – precis som vinerna i norra Rhône. Betyg: 4 BOEKENHOUTSKLOOF SYRAH 2018 (79374) Boekenhoutskloof, Coastal Region Sydafrika, 399 kr Druvor: syrah Fyllig, mörk frukt, solmogna hallon och björnbär, inslag av örtkryddor, peppar, lagerblad, fat och lakrits. Snygg, bra och välgjord shiraz som passar en bättre middag tillsammans med vinvänner! Betyg: 5 FAT BASTARD SYRAH 2020 (2281) The Fat Bastard Wine Company, Langedoc-Roussillon Frankrike, 99 kr Medelfyllig, frisk smak av skogsbärig med drag av solig höst. Tydligt rostade noter som kaffe. Passar smakrika böngrytor eller grillade revben. Betyg: 3+ TEXT ELKE LJUNG, UTBILDAD SOMMELIER OCH SKRIBENT 38 | nöjesnytt