Nöjesnytt Jönköping 1
När succékrogen på Öster, El Duderino, drar in på
Väster så hamnar du på Söder. Den amerikanska södern alltså. Med bästa läget mitt i stadens restaurangvimmel öppnar nu Yonder, en bit av den mytomspunna American South. Med kryddig mat, gästvänlighet, massor med öl och naturligtvis lite flipperspel. Let the good times roll! no wonder – it’s yonder! Ibland behövs det så lite – ta bara ett litet steg från en gata i Jönköping så hamnar du i New Orleans. Eller Baton Rouge. Eller Mobile. Eller någon annanstans i den mytomspunna amerikanska södern. Men bakom det lilla steget så ligger mycket arbete - och mycket tanke: – Vi ville få fram en tydlig karaktär som genomsyrar lokalen, berättar Frida Löfvenberg som tar steget över från El Duderino för att se till att Yonder blir lika bra som pappa Duden. Det tog många timmar att bygga om lokalen så att den blev som de ville - att förvandla en tidigare östasiatisk krog till ett söderhak tar längre tid än man tror. Men namnet på krogen gick snabbare. – När vi satt på El Duderino och pratade om det här stället så refererade vi alltid till ”där borta” eller ”over yonder” som det heter i USA. Och då tyckte jag att Yonder skulle passa. – Yonder ska vara ett ställe att slinka in på för en öl och en matbit med kompisarna, för att träffa andra och umgås. Och det ska finnas den där familjära omtanken och det där självklara välkomnandet som gör att det känns som att komma in i ett vardagsrum. Om det nu finns flipperspel i ett vanligt vardagsrum. För på Yonder står fem klassiska spel längs ena väggen och blinkar inbjudande till gästerna. Maskiner som gått varma och verkligen fått bekänna färg sedan öppningsdagen, alla vill ju slå rekord eller åtminstone sina medspelare. Neonskyltarna som pryder väggarna är väl inte heller något som är vanligt i ett traditionellt vardagsrum kanske, men de fungerar som stämningshöjare och ger en tydlig vink om ställets amerikanska prägel. – Vi är inte hundra klara med inredningen ännu, meningen är att vi ska få in mer prylar och mer neonskyltar ju äldre vi blir. Är man ett gäng som vill sitta mer avskilt kan vi lätt skärma av en del av lokalen - perfekt för festen eller kanske en öl, vin eller spritprovning med kompisarna. Längst in i lokalen tronar en lång bardisk där ölkranarna står på rad för alla törstiga kunder: – Vi specialiserar oss på öl, på god öl och förutom ett tiotal kranar med olika fatöl har vi en imponerande samling flasköl. Här finns det öl för alla smaker hela vägen från lager till porter. Och som inte det var nog så finns det ett speciellt inglasat finrum för de allra finaste och mest exklusiva sorterna. – Men självklart har vi vin och starkare droppar också med specialdrinkar som vi hämtat från södern. Och ja, vi har Southern Comfort, ler Frida och visar menyn. För maten är också den inspirerad av området kring Mississippi. – Området där är ju en blandning av olika kulturer och smaker, så det som kännetecknar maten är en smakrik och spännande blandning av soul food, cajun, spanskt och amerikanskt. Men med en svensk twist som förhöjer njutningen, berättar Sebastian som står i det öppna köket och förbereder för kvällens anstormning av hungriga gäster. På menyn finns därför allt från en läcker Gumbo till Cajun Bean Stew och en smaskig Key Lime Pie. Närmare den välkomnande amerikanska södern kommer du inte. Du behöver bara ta ett litet steg från den grå gatan i Jönköping, öppna dörren till Yonder och plötsligt är du där mitt i southern hospitality, cold beer, neon lights, good music and pinball machines. Look over yonder, let the good times roll som de sjunger i New Orleans. Och kanske även på Västra Storgatan… ■ TEXT: STAFFAN HAGBERG FOTO: LINNÉA PALM 50 | nöjesnytt