Buffé 1
FÅRFIOL MED ÄPPELSALLAD Rökt kött passar fi nt ti
ll den syrliga äppelsmaken. påskmingel FÖR 6 PERSONER 500 g tunt skivad fårfiol 1 syrligt äpple (t ex granny smith) 1 fänkål 1 dl matyoghurt (10 %) 1 tsk färskpressad citronjuice 1 tsk flytande honung 1 dl finskuren dill olivolja salt, svartpeppar dill till garnering BRUSCHETTA MED MOZZARELLA & VARM TOMATSALLAD Genom att tomaterna rostas först får de en underbart söt smak som kompas fi nt av salta sardeller. FÖR 6 PERSONER 6 skivor ljust surdegsbröd 2 buffelmozzarella (à 125 g) 1 dl pesto olivolja flingsalt, nymalen svartpeppar VARM TOMATSALLAD 500 g körsbärstomater (gärna olika färger) 2 vitlöksklyftor 3 sardellfiléer 3 msk hackad färsk timjan GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med tomatsalladen. Sätt ugnen på 225°C. 2. Dela tomaterna och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Skala och hacka vitlöken. Hacka sardellerna. 3. Blanda vitlök och sardeller med tomaterna. Strö över timjan, 1 krm salt och 1 krm peppar. Ringla över 2 msk olja. 4. Rosta i mitten av ugnen ca 20 minuter, tills tomaterna fått lite färg. 5. Lägg brödskivorna på en bakpappersklädd plåt. Bred på peston. 6. Rosta bröden i ugnen ca 5 minuter, tills de får lite färg. 7. Skiva mozzarellan och lägg den på ett fat. Lägg de ljumna tomaterna i en skål. Låt var och en göra sin egen bruschetta. ROSTAD MOROTSSALLAD MED CITRUSDRESSING Vacker och god sallad som mättar. FÖR 6 PERSONER 800 g morötter ½ rödlök 150 g sockerärter 1 påse babyspenat (65 g) olivolja flingsalt, nymalen svartpeppar pumpakärnor till garnering (gärna rostade) CITRUSDRESSING 1 msk färskpressad citronjuice 3 msk färskpressad apelsinjuice 1 msk grovkornig osötad senap 1 riven vitlöksklyfta 1 krm salt ½ dl olivolja GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Skala och skär morötterna i stavar. Skala, dela och strimla rödlöken. 3. Lägg morötterna på en bakpappersklädd plåt. Ringla över 2 msk olja. Strö över ½ tsk salt. Rosta i mitten av ugnen ca 20 minuter. Rör då och då. 4. Ta ut plåten. Lägg på rödlök och sockerärter, ställ in ytterligare 5–10 minuter. 5. Citrusdressing: Rör ihop alla ingredienser. Häll dressingen över de varma grönsakerna. Blanda ner spenaten. 6. Lägg upp salladen på ett fat. Strö över fl ingsalt, peppar och pumpakärnor. GÖR SÅ HÄR: 1. Dela och kärna ur äpplet. Ansa fänkålen och dela på mitten längs med. 2. Skär äpple och fänkål i riktigt tunna skivor, gärna på mandolin. 3. Blanda yoghurt, citronjuice, honung, dill och 1 msk olja i en skål. Rör ner äpple och fänkål. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. 4. Servera salladen till fårfi olen. Garnera med dill. OMELETTRULLE MED RÄKOR & FÄRSKOST Perfekt att förbereda och bara att skära i snygga skivor vid servering. FÖR 6 PERSONER 500 g frysta, tinade räkor med skal 6 ägg 2 dl mjölk (3 %) 2 dl finhackad babyspenat 4 salladslökar ¾ dl färskost av philadelphiatyp (gärna med ört- eller pepparrotssmak) 1 dl finskuren dill rapsolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Vispa ihop ägg och mjölk i en bunke. Tillsätt spenat, ½ tsk salt och 2 krm peppar. 3. Skrynkla ihop ett bakplåtspapper och släta ut det i en stor ugnsform, ca 40 x 25 cm (papperet ligger kvar bättre då). Pensla med olja. Häll i äggsmeten. 4. Grädda omeletten i mitten av ugnen 10–15 minuter, tills den har »stannat«. Ta ut och låt svalna på papperet. 5. Stjälp upp omeletten på ett nytt bakplåtspapper så spenatsidan kommer nedåt. Dra försiktigt bort det översta papperet. 6. Skala räkorna och hacka dem grovt. Skiva salladslöken tunt. 7. Bred färskosten i ett tunt lager över omeletten. Strö över räkor, salladslök, dill och ½ krm peppar. Rulla ihop. Förvara övertäckt i kylen. 8. Skär upp omeletten i skivor vid servering. 10 B UFFÉ 3 • 2016 Brunch Hela dagen nns vid respektive recept på ica.se/buff e fi För alla