Buffé 1
Frasig portionare LAMMGRYTA UNDER LOCK En mustig
påskgryta i småskålar under frasigt deglock. Gör gärna grytan dagen före och grädda med smördegen strax före servering. Smart om man inte vet hur många gäster som kommer – blir det rester så blir det bara godare dag två… FÖR 8–10 PERSONER ca 1 ½ kg lammstek 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 röd paprika 1 zucchini (ca 300 g) 1 msk torkad rosmarin 3 msk tomatpuré 3 dl vitt vin eller vatten 2 msk konc kalvfond 1 förp finkrossade tomater (ca 390 g) 2 dl torkade belugalinser 2 lagerblad 1 dl gula russin 2 msk sambal badjak eller oelek 3 förp kyld smördeg (à 250 g) ägg till pensling olivolja salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skär köttet i ca 2 cm stora tärningar. Skala, dela och hacka lök och vitlök. Dela och kärna ur paprikan. Skär paprika och zucchini i cm-stora tärningar. 2. Bryn köttet hastigt i 2 msk olja tillsammans med rosmarinen i omgångar i en stekpanna, tills det får lite färg. Lägg över i en stor gryta. 3. Stek lök och grönsaker i 2 msk olja i omgångar i stekpannan och lägg över i grytan. 4. Rör ner tomatpurén och låt fräsa ihop någon minut. Tillsätt vin eller vatten, fond, krossade tomater, linser, lagerblad, russin och sambal badjak. Krydda med 1½ tsk salt och 2 krm peppar. 5. Låt sjuda under lock tills köttet är mört, ca 45 minuter. Smaka ev av med mer salt och peppar. Låt svalna. 6. Sätt ugnen på 225°C. 7. Rulla ut smördegen. Lägg portionsformar upp och ner på degplattan och skär ut lock som är lika stora som formen. 8. Fördela grytan i formarna och lägg på locken. Tryck fast runt kanterna och skär små snitt i degen. Pensla med uppvispat ägg. 9. Ställ in formarna i mitten av ugnen tills degen fått färg, 20–25 minuter. nns vid respektive recept på ica.se/buff e fi För alla Fler påskiga lammrätter se ica.se/buffe Mjuk sötma POPPY SEED MUFFINS MED LEMONCURD Fina små muffi ns med glasyr med smak av apelsin och krispiga vallmofrön. GER 12 STYCKEN 3 ägg 2 ½ dl flytande honung 175 g smält smör 3½ dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 krm salt 2 dl lemoncurd 1–2 msk vallmofrön 1 msk finrivet apelsinskal GLASYR 2 dl florsocker 2 msk färskpressad apelsinjuice GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Vispa ägg och honung fl uffi gt med elvisp i en bunke. Rör ner det smälta smöret. B UFFÉ 3 • 2016 13 3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Sikta ner i äggsmeten och blanda väl. 4. Fyll medelstora muffi nsformar till 2/3 med smet, gärna ställda i en muffi nsplåt. Klicka i ca 1 msk lemoncurd i mitten av varje muffi ns. 5. Grädda i mitten av ugnen 20–25 minuter. Låt svalna. 6. Glasyr: Rör ihop fl orsocker och apelsinjuice. Skeda glasyren över muffi nsen. Strö på vallmofrön och apelsinskal.