Buffé 1
9 10 11 12 13 min i äggen med sked. 3 Sjud rätt a
ntal minuter (se ovan). 4 Kyl genast. BUFFÉMETODEN! 1. Koka upp vatten. 5–6 cm högt i en kastrull som rymmer ca 1 1/2 liter. Det är lagom till 4 ägg. Varför kokande vatten? Då har du exakt kontroll på koktiden. Spisar och kastruller skiljer sig åt och mängden vatten påverkar. 2. Utgå från kalla ägg. Varför? Äggproducenterna rekommenderar det (ta fram äggen när kokvattnet sätts på). Men då spricker de väl? Nej, äggskalet är inte ett kristallglas, det består av kalciumkarbonat som klarar temperaturskillnaden. Spricker ägget beror det troligen på att det redan fanns en spricka i skalet eller att det lades ner oförsiktigt! Av alla hundratals ägg vi kokade sprack endast de vi stormkokade. 3. Bedöm storleken/vikten. Varför? Många ägg säljs i dag i förpackningar med blandade storlekar. Det kan skilja 20–30 gram mellan största och minsta ägget, vilket påverkar resultatet mer än kokmetoden. För optimalt resultat, ta fram hushållsvågen. 4. Lägg i äggen med sked. Varför? Risken är annars stor att de spricker. 5. Reglera värmen. Äggen ska sjuda, vattnet får absolut inte stormkoka. Varför? Vid stormkokning kan de studsa runt, och skalet spricker då lätt. Dessutom kan vi konstatera att vitan blir mindre gummiartad i konsistensen vid sjudning. Sjudning betyder att temperaturen är strax under kokning (enstaka bubblor kommer upp). 6. Koka till rätt konsistens. Hur? Eftersom det skiljer fl era minuter i koktid mellan stora och små ägg kan det vara värt att följa schemat ovan. Vi har testat fl era gånger med samma resultat. Allt är väl dokumenterat på ica.se/buff e. 7. Kyl äggen genast. Varför? För att underlätta skalningen. Vid våra tester hade vi en stor bunke med kallt vatten där äggen fi ck svalna i två minuter. 8. Skalningen. Många gånger ett kritiskt moment. Generellt kan vi konstatera att riktigt löskokta ägg nästan alltid är svårskalade. Ät dessa i sitt skal! Stora, gamla och hårdkokta ägg är alltid lättskalade! Supervinsten! Färska ägg brukar vara svårskalade, men med Buff émetoden! släpper skalet lättare. Alltså jämfört med när man kokar rumsvarma ägg som läggs i kallt vatten. lättskalat SE HUR MAN... Kokar många ägg Kokar ägg i mikron Kokar ägg i ugnen Skalar på bästa sätt Kokar ägg enligt Buff émetoden! Kolla in ica.se/buff e B UFFÉ 3 • 2016 15