Buffé 1
äggiga PRYLAR Något att överraska med i påskägget
? A1 D1. E1 E2 C1. D2. A2 C3. D3. Spännande smaker 10 ägghalvor Alla recept är för 10 ägghalvor (5 ägg). Koka enligt anvisningen bredvid. 1. SVAMPCRÈME Superenkelt och smakrikt. Fördela 200 g färskost med kantarellsmak på 10 ägghalvor. Toppa med fi nhackad rödlök. 2. MATJESSILLSRÖRA Klassiska smaker som mättar. Häll av och hacka 1 burk matjessill (200 g). Fördela hacket på 10 ägghalvor. Toppa med gräddfi l, fi nskuren gräslök och smulat hårt bröd. 3. REMOULADÄGG Kräm, krisp och syra. Blanda 1 dl fi nhackade pickles, ½ dl majonnäs, 1 tsk curry och ½ tärnat äpple. Fördela på 10 ägghalvor. 4.ÄGGRÖRA & GRÄSLÖK Dubbel ägglycka. Vispa ihop 2 ägg, ½ dl vispgrädde, ½ krm salt och ½ krm peppar. Smält 1 msk smör på medelvärme i en stekpanna. Häll i äggsmeten och rör med en visp tills äggröran är krämig. Fördela på 10 ägghalvor. Toppa med fi nskuren gräslök. 5. ÄGGHALVA SKAGEN Hyllning till Tore Wretman 100 år. Blanda 100 g skalade, grovhackade räkor med 1 dl majonnäs, 1 msk fi nriven pepparrot och 2 msk fi nskuren dill. Salta och peppra. Fördela på 10 ägghalvor. Garnera med dill. 9. 7. ett tjog 6.SENAPSSILL MED FÄNKÅL Krispig favorit. Skär 1 burk senapssill (ca 200 g) i mindre bitar. Stek 1 dl mixad kavring knaprig i 2 msk smör. Fördela sillen på 10 ägghalvor. Toppa med tunt hyvlad fänkål och kavringssmul. LAX, KAPRIS & CITRON Sköna påsksmaker. Bryt 100 g varmrökt lax i mindre bitar. Blanda med 1 dl majonnäs, 2 msk små kapris och 1 tsk fi nrivet citronskal. Fördela på 10 ägghalvor. Garnera med fi nrivet citronskal. 8. KAVIAR, RÖDLÖK & KRISP Snabbt, enkelt och smakrikt. Klicka på ca ½ msk kaviar på varje ägghalva. Toppa med fi nhackad rödlök och en liten bit fi nncrisp. AVOKADO MED ÄDELOST Överraskande god. Mosa 1 urgröpt avokado grovt. Blanda med 80 g smulad ädelost. Fördela på 10 ägghalvor. Toppa med räkor. 10. PÄRON MED MYNTA & LIME Oväntad kombo som gör succé. Kärna ur och skär 1 päron i små tärningar. Blanda med 1 dl majonnäs, 2 msk fi nhackad mynta, 1 tsk fi nrivet limeskal och 2 tsk färskpressad limejuice. Fördela på 10 ägghalvor. Garnera med mynta. Konsten att koka många ägg till halvor Till Buff és ägghalvor (recepten bredvid) utgår vi från ägg som är mjukkokta till hårdkokta. För ett mediumägg (ca 60 g) beräknar vi 9 minuters koktid, enligt Buff émetoden! (se sidan 15). För att koka riktigt många ägg med önskat resultat rekommenderar vi att man använder en stor kastrull med ånginsats; vi har använt en 7-liters pastakastrull. GÖR SÅ HÄR: 1. Koka upp 5 liter vatten (med lock går det snabbare). 2. Lägg under tiden äggen i ånginsatsen (vi kokade 20 ägg åt gången). 3. När vattnet kokar, sänk ner ånginsatsen och reglera värmen tills vattnet sjuder. 4. Sjud i önskat antal minuter (se schemat). 5. Kyl snabbt. Enklast är att lyfta ur ånginsatsen, hälla av vattnet, sätta tillbaka ånginsatsen och spola under rinnande kallt vatten. Refl ektion: Vid jämförbart försök med ångkokning (vatten som inte kom upp till äggens nivå) krävdes längre koktid. Dessutom blev äggen mindre lättskalade, vilket är extra viktigt när man kokar många ägg! Tips! Blir det ägg över är kalla, skalade ägg praktiskt att ha i kylen – oavsett om man sedan vill ha dem på mackan eller i salladen. B UFFÉ 3 • 2016 19 F C2. B 8. A. Picka. 1 Egg de Lux sked med inbyggd äggnäbb (pickare). 2 WMF lyxnål. B. Koka. Emeric äggkokare för 1–7 ägg. C. Koll på tiden. 1 Melodiägget musik när ägget är klart. 2 Äggklocka klassisk timer. 3 Color egg timer färgen anger kokgrad. D. Skalare. 1 Cregg vrid/ skär av toppen. 2 Clack för perfekt ägghatt. 3 Äggskalare kniv som lossar skalet lätt. E. Hållare. 1 Äggtallrik porslinsfat för 12 ägg. 2 EggChair äggkopp med känd design. F. skivor Äggskärare enkel klassisk modell.