Buffé 1
Glad påsk! Bjud på en passionerad marängtårta i p
åsk eller fixa snabbaste fikaflätan genom att baka in en hel chokladkaka och lite mandelmassa i färdig smördeg. Foto Eva Hildén → Skicka gärna tips till Sofi a: sofi a.nilsson@otw.se eller ta en bild på ditt tips och hashtagga #buff etipset på Instagram. Publicerade bidrag får boken »Sweet Spots of New York« av Roy Fares (Bonnier Fakta). Grön lemonad Kör 1 skalad citron, 1 dl fryst, halvtinad mango, ½ dl myntablad, 3 gröna äpplen, 4 selleristjälkar och 2 cm ingefära genom en råsaft - centrifug. Häll upp i 2 glas. CHOKLADDOPPADE LAKRITSMANDLAR Doppa 1 ½ dl rostade sötmandlar i 100 g smält mörk choklad (70% kakaohalt). Lyft upp mandlarna med en gaff el och låt chokladen rinna av lite. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Låt stelna 5–10 minuter i kylen. Sikta över ½ dl lakritspulver. Rör försiktigt runt och skaka sedan plåten så mandlarna blir täckta runt om. Förvara i en luft tät burk, häll över lakritspulver som inte har fastnat. Förvara svalt. Marängtårta med »NYTTIGA« GODISÄGG passionscurd Salta kolapopcorn med nutella Vispa ihop 2 msk fi nrivet citronskal, 1 dl färskpressad citronjuice, 1 dl utgröpt passionsfruktskött, 2 ägg, 1 äggula och 1 dl strösocker i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar. Ta från värmen. Klicka ner 50 g rumsvarmt osaltat smör, rör tills det har smält. Låt kallna helt. Varva 3 färdiga marängbottnar med passionscurd och vispad grädde. Toppa med tärnad mango och färsk mynta. Mumsigt påskgodis av @annasmatochbak via hashtaggen #buff etipset på Instagram. Frys 12 teskedsstora nutellaklickar ca 2 timmar. Smält 120 g mjuka gräddkolor och ½ dl vispgrädde i en stekpanna under omrörning. Rör till en jämn kolasås. Blanda snabbt ner 4 dl popcorn. Ta en klick popcorn i handen. Akta så att smeten inte är för varm. Lägg på en fryst nutellaboll och forma snabbt popcornsmeten runt nutellan till en boll. Ringla över smält mörk choklad och låt stelna i kylen. B UFFÉ 3 • 2016 21 BELGISKA VÅFFLOR Fira våff eldagen den 25 mars på belgiskt vis! Blanda 4 dl vetemjöl, 1 dl strösocker, ½ tsk salt, 1 krm vaniljpulver och 1 msk bakpulver i en bunke. Tillsätt 3 ½ dl mjölk (3 %) och 2 äggulor. Rör till en jämn smet. Rör ner 200 g smält, avsvalnat smör. Vispa 2 äggvitor fluffi gt och blanda ner i smeten. Grädda våff lor i ett belgiskt våff eljärn. Servera med chokladsås och vaniljglass eller vispad grädde. Pudra över lite florsocker. Mixa 100 g torkade aprikoser, 100 g torkad mango i mindre bitar, 3 dl skalad sötmandel, 1 msk baobabpulver, 1 msk fi nrivet citronskal, 2 msk kokosolja, 1 krm vaniljpulver och 1 krm salt. Forma till små »ägg«. Doppa ev i smält vit choklad. Rulla i kokos eller hampafrön. Frasig choklad- & mandelfl äta Snabbfi xat påskfi ka! Lägg ½ ark kyld smördeg (125 g) på en bakpappersklädd plåt. Placera 1 mörk chokladkaka (100 g) i mitten av smördegsarket. Hyvla över 25 g mandelmassa. Skär remsor snett nedåt från chokladen ut mot kanten, ca 8 remsor per sida. Vik degen över chokladen på kortsidorna. Fortsätt vika över remsorna omlott till ett fi nt flätmönster. Pensla med uppvispat ägg. Strö över 2 msk hackad sötmandel. Grädda flätan i mitten av ugnen 20–25 minuter på 200°C, tills den är gyllene.