Buffé 1
INNEHÅLL Mars: NR 3 • 2016 Ägget är löst! Eller h
årt... HUR VAR DET NU, ska äggen läggas i kallt eller kokande vatten, kylas, pickas, stå på eftervärme, etc? Och spricker kalla ägg när de läggs i kokande vatten? Frågorna är många. Alla kan koka ägg! Eller inte… Många har sina metoder. Och många Storleken har betydelse! tror sig veta vad som händer vid äggkokning. Buff é vet! Vi har kokat väldigt många ägg, vi har jämfört resultaten för olika storlekar och färskhetsgrader, för kallt och kokande vatten, för ättika, salt etc. Vi har kokat i bastun, i diskmaskinen, mikron, med vattenkokare, i ånga… Sjudit och stormkokat. Så, efter ett månadslångt äggande i labbet kan vi nu formulera Buff émetoden!; det optimala sättet att koka ägg för att du ska få ditt önskade resultat varje gång. Många har sina egna metoder – många som fungerar till belåtenhet – men vi lovar att Buff émetoden! fungerar för alla. Alltid! Och oavsett om du ska koka ett ägg eller ett tjog. Påsken är en tid då vi gärna kokar många ägg, inte minst då det ska serveras fyllda ägghalvor – som jag anser är ett måste! Då vill vi få äggen lika (jämnt) kokta och att de ska vara lättskalade! Vem har inte upplevt rinnande gulor och söndertrasade vitor som fastnat i skalet? Ingen bra start på påskbordet. Kolla in sidan 14 så kan du tryggt koka ett tjog ägg med bästa resultat. Förutom läckra ägghalvor, sidan 18, vill jag tipsa om en riktigt skön påskbrunch som varar hela dagen, sidan 8, och Roy Fares underbara sötsaker, sidan 28. Glad påsk och njut av allt det goda! Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se 5 8 Marsspaning Årets äggulor. I stället för ägg. Kikärtsmaränger utan ägg. Matiga Malmö-mackor. Instatävla med goda guckor. Kombucha – gudarnas skumpa. Nyjapansk krogtrend. Bruncha hela påsken Bakat avokadoägg med lax & chili. Kycklingspett med dragonmajonnäs. Stekt sparris med örtpangrattato. Fårfi ol med äppelsallad. Bruschetta med mozzarella och varm tomatsallad. Rostad morotssallad med citrusdressing. Omelettrulle med räkor och färskost. Golden milk smoothie. Golden milk paste. Sötpotatisvåff lor. Lammgryta under lock. Poppy seed muffi ns med lemoncurd. 14 21 I mars väljer jag ... HETT JUST NU! Lammracks. Många av påskens ingredienser känner vi igen från andra smörgåsbordshögtider. Lammet särskiljer sig dock! Och då faller valet lätt på lammracks, alltså ytterfilé med ben. Mört, smakrikt och lyxigt. Smakkompisarna är många: vitlök, rosmarin och citron som de trognaste. Mynta och sumac är andra poppis polare. Sumac. Äntligen hittar vi sumac på butikshyllan. Marocko, syrligt och överraskande är något som jag associerar med denna rönnsläkting. En krydda som blir mitt första val då jag kryddar lammracksen. Sumac ger också härlig smak till färsbiffar (blandfärs och lamm) och kyckling. Vinnarost. En ost som gärna får trona på mångas smörgåsbord är västerbottensosten. Denna hårdostarnas hårdost utsågs nyligen till Sveriges bästa vid Ostfestivalen i Stockholm. Lite extra kul att osten har en nästan 200-årig historia och att den görs på svensk mjölk. Förutom att servera den med hårt bröd till sillarna kommer jag att laga en västerbottenostpaj – då kan man vara säker på nöjda middagsgäster. Och låt den gärna ta plats på ostbrickan också. 22 24 28 34 39 Buff élabbet: Perfekt kokt ägg För bästa resultat, koka ägget enligt Buff émetoden! Tio ägghalvor med goda toppings. Sofi as curry Belgiska våff lor. Nyttiga godisägg. Grön lemonad. Marängtårta med passionscurd. Salta kolapopcorn med nutella. Chokladdoppade lakritsmandlar. Frasig chokladoch mandelfläta. Mötet: ICA Klassikern Oskar Henningsson och hans kollegor visar vägen i hälsosatsningen som ska få fler svenskar att röra på sig mer. Läckra lager smörgåstårta Vårens godaste smörgåstårta. Vi visar hur du gör den steg för steg. Påsksött med Roy Fares Mandeltårta med punschparfait & italiensk maräng. Hallonsås. Snickers »bites«. Dragerade dinkelpuff ar. Chocolate cupcake med chokladägg. Middagar med vårkänsla Pappardelle med kallrökt lax, ricotta & ägg. Torskrygg med brynt löksmör, ärter & örtsallad. Ingefärspocherad kyckling med kokosdressing & risnudlar. Earth Hour-bakelsen Silky vegan chocolate mousse pie. Tävla & vinn matpengar. s i P SE HUR MAN... Kokar ägg enligt Buff émetoden! Kolla in ica.se/buff e B UFFÉ 3 • 2016 3 d Bäst e Tävla om 50 matcheckar sidan 39 29 recept ! å o s k g e n s t s goda