Buffé 1
Tips! Läs detta innan du sätter igång. Gör en mis
e en place så underlättar du arbetsgången. Väg och mät upp alla ingredienser och lägg i skålar. Ta fram alla redskap såsom termometer, kastruller och vispar som kommer behövas. Sedan är det bara att köra igång... Sötsega godbitar med salta nötter SNICKERS »BITES« Pyssligt men väl värt insatsen! Ett lyckat resultat kräver att du har koll på temperaturen och inte stressar. Gör sockerlagen och marängen till nougaten samtidigt så går det smidigare. Ett godis att impa med! GER CA 36 STYCKEN 150 g mörk choklad (70 % kakaohalt) rapsolja och florsocker till formen NOUGAT 4 ½ + ¾ dl strösocker 1½ dl glykossirap 2 dl flytande honung 1½ dl vatten 3 äggvitor KOLA 1¼ dl vispgrädde 1½ dl strösocker ½ dl glykossirap (30 g) 2 msk ljus sirap (40 g) 30 g smör 2 dl hackade salta jordnötter 30 B UFFÉ 3 • 2016 GÖR SÅ HÄR: 1. Nougat: Olja in sidorna av en rektangulär form, ca 16 x 24 cm. Täck med bakplåtspapper. Strö lite fl orsocker på bottnen. 2. Gör sockerlag och maräng samtidigt. Blanda 4½ dl socker, glykossirap, honung och vatten i en kastrull. Koka upp och låt koka tills sockerlagen är 150˚C. Under uppkoket, vispa äggvitorna i en köksassistent till ett vitt skum. Tillsätt ¾ dl socker, lite i taget, och vispa till en fast maräng. 3. Tillsätt sockerlagen i en tunn stråle under fortsatt vispning. Gör detta i omgångar under ca 2 minuter. 4. Öka hastigheten och vispa nougaten tills den är ljummen och börjar kännas lite seg. Gör ett test genom att doppa fi ngrarna i olja och ta upp en bit och rulla. Håller den formen och stelnar lite lätt är den klar. 5. Doppa en slickepott i olja och ös över den sega massan i formen. Pudra på fl orsocker och platta till den så att den blir jämn och fi n. Låt svalna helt i rumstemperatur. 6. Kola: Koka grädde, socker, glykossirap, ljus sirap och smör i en kastrull på medelvärme till 121–123˚C. Rör då och då. Ta från värmen. 7. Blanda ner nötterna. Häll kolan över den avsvalnade nougaten. Låt stelna minst 3–4 timmar i rumstemperatur. 8. Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad eller försiktigt i mikron. 9. Lyft upp nougat- och kolabiten ur formen och lägg på en skärbräda. Stryk över ett tunt lager med smält choklad. Låt stelna i rumstemperatur. 10. Skär i avlånga bitar med en varm kniv, ca 5 x 2 cm. Slå gärna in dem i smörpapper. Förvara torrt i rumstemperatur. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av choklad, matfett och grädde. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfri choklad och matfett. Byt ut grädden mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Innehåller ägg.