Buffé 1
CHOCOLATE CUPCAKES MED CHOKLADÄGG Choklad på tre
sätt, en dröm för chokladälskaren. För »light-version«, halvera mängden chokladfrosting! + //Kommentar till recepten! Enklast: ”Dinkelpuff ar doppas i lite 70%-ig choklad, äggvita och socker. Super-enkelt!” Snickers: ”Lite mer avancerat, eftersom man GER 12 STYCKEN 2 dl strösocker 2 tsk bakpulver ½ tsk salt 1 tsk vaniljsocker 2 dl vetemjöl (120 g) 1 dl kakao 1 ägg ska koka både nougat och kola. Men har man bara en termometer och gillar att pyssla är det inte så svårt.” 1 dl mjölk (3 %) 1 dl rapsolja 1 dl hett vatten Brynt smör-mandelkaka inslagen i maräng: ”Denna ’tårta’ kan förberedas 3–4 dagar i förväg, och sedan bara slås ihop.” chokladgodisägg och strössel till garnering CHOKLADFROSTING Cupcakes: ”Kan också förberedas. Kanske vill barnen baka dem?” 200 g mörk choklad (70 % kakaohalt) 300 g rumsvarmt osaltat smör 2 dl florsocker 1 msk vaniljsocker 1 krm salt GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175˚C. 2. Blanda socker, bakpulver, salt och vaniljsocker i en bunke. 3. Sikta ner mjöl och kakao. 4. Vispa ihop ägg, mjölk och olja hastigt i en annan bunke. Rör ner de torra ingredienserna med en ballongvisp. 5. Tillsätt det heta vattnet lite i taget. Blanda till en slät smet. 6. Fördela smeten i 12 muffi nsformar, ställda i en muffi nsplåt. 7. Grädda i mitten av ugnen 16–18 minuter. Testa med provsticka, den ska vara torr. Ta ut och låt svalna helt. 8. Chokladfrosting: Hacka chokladen och smält över vattenbad eller försiktigt i mikron. Låt svalna till rumstemperatur. Vispa smör, fl orsocker, vaniljsocker och salt fl uffi gt i en bunke med elvisp. Rör ner chokladen och fortsätt vispa till en slät smet. Ställ frostingen i kylen ca 10 minuter om den känns för lös. 9. Fyll en spritspåse med frostingen. Spritsa runt två varv, men inte för tjockt, på kanten av varje cupcake. Garnera med strössel och lägg chokladägg i mitten, som ett fågelbo. FÖR ALLA Innehåller gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk, choklad, matfett och lämpliga godisägg. Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Välj mjölkproteinfri choklad, matfett och godisägg. » Påskgarnera cupcakesen med chokladägg i mitten, så det blir som små fågelbon.« B UFFÉ 3 • 2016 33