Buffé 1
TORSKRYGG MED BRYNT LÖKSMÖR, ÄRTER & ÖRTSALLAD My
nta och torsk passar oväntat fi nt ihop. FÖR 4 PERSONER 4 bitar torskryggfilé (à 125 g) 2 schalottenlökar 100 g smör 2 paket frysta små fina ärter (à 250 g) olivolja salt, nymalen vitpeppar ÖRTSALLAD 1 dl myntablad 1 ask smörgåskrasse GÖR SÅ HÄR: 1. Krydda fi sken runt om med 1 tsk salt och 2 krm peppar. 2. Skala och fi nhacka schalottenlöken. 3. Bryn smöret i en het stekpanna. Lägg ner löken och blanda runt. 4. Tillsätt torsken och stek på bägge sidor tills den får fi n färg. Sänk värmen och låt stå tills fi sken är genomstekt (innertemperatur 56˚C). 5. Tillaga ärterna enligt anvisning på förpackningen. Häll av. 6. Örtsallad: Strimla myntan. Blanda med klippt krasse, 1 msk olja, ½ krm salt och ½ krm peppar. 7. Servera torsken med det brynta löksmöret, ärter och örtsallad. Citronklyftor och kokt, pressad potatis är gott till. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Ärtigt & ortigt ́ Vårkänslor! INGEFÄRSPOCHERAD KYCKLING MED KOKOSDRESSING & RISNUDLAR Genom att kycklingen sjuds i buljong blir den riktigt saftig. Buljongen går fi nt att frysa och göra soppa på vid ett senare tillfälle – eller att dricka som den är. FÖR 4 PERSONER 500 g kycklingfilé 100 g färsk ingefära 1 broccoli (250 g) 150 g salladsärter 1 ½ liter vatten 5 msk konc kycklingfond 250 g risnudlar salt limeklyftor och koriander till servering KOKOSDRESSING ½ grön chili (t ex spansk peppar) 2 dl kokosmjölk 1 msk färskpressad limejuice 1 dl grovhackad koriander (med stjälkar) GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och skär ingefäran i skivor. Dela broccolin i buketter. Skiva stammen. Skär salladsärterna i ca 2 cm stora bitar. Lägg broccoli och salladsärter åt sidan. 2. Koka upp ingefära, vatten och fond i en kastrull. Sänk sedan värmen tills det sjuder. Lägg i kycklingen. Låt sjuda under lock tills de är genomkokta, ca 10 minuter. 3. Kokosdressing: Kärna ur och grovhacka chilin. Mixa chili, kokosmjölk, limejuice och koriander till en slät dressing. Krydda med 1 krm salt. 4. Lyft upp kycklingen ur buljongen. Sila buljongen. 5. Häll tillbaka i kastrullen och koka upp igen. Tillsätt broccolin och koka ca 2 minuter. Tillsätt nudlarna och tillaga enligt anvisning på förpackningen. Lägg även ner salladsärterna. 6. Häll av nudlar, broccoli och salladsärter i ett durkslag. Spola med lite kallt vatten. 7. Skär kycklingen i cm-tjocka skivor. Servera med grönsaksnudlarna, kokosdressing, limeklyftor och koriander. FÖR ALLA Fri från gluten. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera innehållet i kycklingfonden. B UFFÉ 3 • 2016 35 Caroline Dafgård Widnersson Jobbar som frilansande kock och matstylist. Bästisarna i köket är en ny handgjord kniv och mandolinen. Främsta köksknepet är att »preppa«, alltså att ha alla ingredienser på plats innan du börjar laga och förbereda så mycket som möjligt.