Nöjesnytt Helsingborg 1
Nöjesnytt Helsingborg PÅ KROGEN
krogprofilen JENNY TRAN amerikanska Starbucks som
vuxit sig gigantisk världen över men saknades på den svenska marknaden. Från Starbucks har svenskarna hämtat inspiration till både menyn, paketeringen och sättet att inreda caféerna på. Detta tillsammans med egna influenser från Nordamerika, Italien och Sverige har skapat en levande och avslappnad mötesplats där folk kan träffas från tidig morgon till sen kväll. I CAFÉER I HELA VÄRLDEN Redan några veckor efter premiärdagen den 17:e december 1994 hade Wayne’s Coffee fått sina första stamgäster. Ryktet om det nya cafékonceptet började sprida sig. Därmed hade det första kapitlet skrivits i ännu en framgångshistoria om ett svenskt koncept som börjat i liten skala och vuxit sig allt större med åren. – Idag är Wayne’s Coffee Skandinaviens största cafékedja med över 100-talet caféer. Och vi finns numera inte bara i Skandinavien utan även i Estland, Ryssland, Polen, Kina och Saudiarabien. Och Cypern är på gång, berättar Jennie Tran entusiastiskt. TOG ÖVER WAYNE’S COFFEE Förutom ett mindre antal enheter inom Wayne’s Coffee drivs de flesta av enskilda entreprenörer som Jennie. Själv tog hon över Wayne’s Coffee på Väla för ett och ett halvt år sedan. – Jag och min kusin jobbade redan här då, för Henrik Berg, berättar Jennie. Henrik Berg är bror till Erika Berg som driver På Bergs på Väla. Henrik valde dock att gå in under franchisekedjan Wayne’s Coffee. – Men Henrik har alltid haft mycket att stå i, han sysslar bland annat med tehandel, så en dag frågade han helt enkelt om vi ville ta över. Vi skötte ju allt redan, så varför inte? Så vi köpte det rakt av, fortsätter Jennie. 12 | nöjesnytt början av 90-talet beslöt sig de tre vännerna Anders Stål, Lena Madison och Marika Lagerberg att öppna en modern variant av den svenska fikakulturens konditori. Förlagan var FAMILJEFÖRETAG Idag jobbar, förutom Jennie själv, bland annat hennes syster och hennes mamma i caféet. Sammanlagt har Wayne’s Coffee på Väla fem hel- och halvtidsanställda plus en extra anställd på helgerna. – Jag står som ensam ägare men vi köpte det egentligen som en familj. Jag fungerar som föreståndare och står för alla personalärenden med löner och annat, och även för alla beställningar, säger Jennie. Vad det gäller beställningarna finns det en hel del att välja mellan. Som i alla andra franchisekoncept ska sortimentet smaka likadant i hela världen. Men vad ur sortimentet man vill servera bestämmer respektive kaffebar själva. – Jag smakar av helt enkelt, och bestämmer därefter vad jag tror ska passa kunderna just här på Väla, förklarar hon vidare. FRÅN VIETNAM VIA HONG KONG Hennes väg till 23-årig caféägare är en minst sagt fascinerande historia att lyssna till. Familjen lämnade Vietnam 1987 på grund av fattigdom. Men åtta syskon på mammas sida och tretton på pappas sida var det inte helt enkelt att klara den dagliga försörjningen i Vietnam. Med mamman gravid med Jennie i femte månaden kom de därför som båtflyktingar till Hong Kong där Jennie föddes. När Jennie fyllde ett år blev familjen placerad i Sverige. – Jag är vietnames, född i Hong Kong, men uppvuxen i Sverige. Så de enda minnen jag har är egentligen svenska, säger Jennie. – Men jag har varit i Vietnam en gång och hälsat på min mormor. Då bodde vi i en av de nuvarande största turiststäderna i Vietnam. Landet verkar vara på väg att bli ett nytt Thailand. Men Vietnam är ett långt land och det är fortfarande väldigt stor skillnad mellan norra och södra delen av landet, berättar hon vidare. UTBILDAD FRISÖR Egentligen var det inte caféverksamhet hon hade tänkt arbeta med. I grunden är hon utbildad frisör med gesällbrev. PÅ WAYNE’S COFFEE VÄLA Hon är bara 23 år gammal men är redan ägare till en av kaffebarerna i franchisekedjan som var den första i sitt slag i Skandinavien. Möt månadens krogprofil – Jennie Tran på Wayne’s Coffee på Väla Centrum. – Men efter att jag hade fått mitt gesällbrev tröttnade jag ordentligt på det. Jag ville inte ens hålla i en sax mera. Faktum är att jag inte har klippt något hår alls sedan dess. Inte ens någon i min egen familj eller någon av mina kompisar, skrattar hon. DRÖMMER OM ETT BAGERI Istället har hon gått den långa vägen till framgång i restaurang- branschen. Från att ha plockat både jordgubbar och potatis till att diska och bli pizzabagare. – Ja, jag har jobbat mycket inom hotell och restaurang och tycker fortfarande att det är jättekul. Och att idag driva ett eget café är ju fantastiskt, konstaterar hon. Ändå vill hon inte slå sig helt till ro. Hennes favoritsysselsättning är att baka och framtidsdrömmen heter ett eget bageri. Och med den entusiasm som Jennie Tran utstrålar är jag övertygad om att den drömmen går i uppfyllelse en dag. ■ TEXT & FOTO: LAZZE X EVENTHÉN/WWW.LAZZEX.COM Jag smakar av helt enkelt, och bestämmer därefter vad jag tror ska passa kunderna just här på Väla. ‘’
Nöjesnytt Helsingborg ÅRETS BÄSTA
Nöjesnytt Helsingborg VÅRMODE
Nöjesnytt Helsingborg CITYPULS
Nöjesnytt Helsingborg NOTISER
Nöjesnytt Helsingborg TEKNIKPRYLAR
Nöjesnytt Helsingborg DIGILISTAN, RECENSIONER & FI
LMKOLL