Nöjesnytt Helsingborg 1
Nöjesnytt Helsingborg PÅ KROGEN
Nöjesnytt Helsingborg ÅRETS BÄSTA
Nöjesnytt Helsingborg VÅRMODE
Nöjesnytt Helsingborg CITYPULS
Nöjesnytt Helsingborg NOTISER
Nöjesnytt Helsingborg TEKNIKPRYLAR
Jim Nilsson och Christofer Ohlsson på Helsing. DR
INKREGN ÖVER HELSINGBORG Som vanligt ligger Nöjesnytt i täten genom att använda ordet “mixolog”, en titel som länge har använts i städer som London och New York. Men mig veterligen är detta bara fjärde gången termen används i en svensk tidning. bartenders? Sveriges Bartenders Gille är väl bekanta med titeln och ställer visserligen krav på att den som använder den verkligen ska vara en kreatör. Vilket bland annat innebär att en mixolog ska göra sina egna ingredienser. Så än så länge använder sig ingen helsingborgsbartender av titeln. Men är det några som borde aspirera på att bli mixologer så är det definitivt Jim Nilsson och Christofer Ohlsson på Helsing och Kalle Hansen på Stinsen. I de senaste tävlingarna i branschen har det tack vare dem blivit storslam för Helsingborg! V “VÅRENS DRINK 2012” JIM NILSSON OCH CHRISTOFER OHLSSON Den 26 februari anordnade Sveriges Bartenders Gille och Amiralen i Malmö en stor dryckesmässa. Mässan innehöll workshops, seminarier, semifinal i Årets Bartender samt tävlingen Vårens Drink 2012. Den sistnämnda tävlingen vanns av Jim Nilsson och Christofer Ohlsson från Helsing Mat & Bar. – Det är extra roligt eftersom konkurrensen var hård om titeln Vårens Drink. Bland de cirka sextio deltagarna återfanns bland andra tidigare vinnare av Årets Bartender och juryn bestod av experter som Maria Dahlquist från The Food Company, säger Jim Nilsson. – Jag tror att vi i tävlingen hade stor nytta av vårt arbete på just Helsing. Här får vi möjlighet att jobba lika seriöst som kockarna i ad är då en mixolog? Enligt definitionen är en mixolog “en bartender med experimentlusta som skapar drinkkemi”. Och vad passar väl bättre på Helsingborgs framgångsrika köket, som vi gärna också samarbetar med, tillägger Christofer. – Tillsammans experimenterar vi ständigt för att även drinkarna ska se snygga ut och få nya spännande smaker, berättar Jim. VINNARE I SEMIFINALEN AV “ÅRETS BARTENDER” – KALLE HANSEN Kalle kammade ju hem segern som Årets Bästa Bartender 2011 på Krogfesten, arrangerad av Nöjesnytt, och är även vinnare av semifinalen till Årets Bartender. Nu satsar han på att bli Årets Bartender 2012 på Sveriges Bartenders Gilles stora gala på Grand Hôtel i Stockholm. I skrivande stund är han just på väg till finalen den 25 mars och parallellt med finalen pågår även Sveriges största renodlade cocktailmässa. Men särskilt nervös är han inte. Han har ju ställt upp en gång tidigare och vet att pressen på stora Grand Hôtel i Stockholm är en annan än under kvaltävlingen. Både drinken och tekniken bedöms av en professionell jury. – I år är jag ingen nykomling längre och är mer förberedd på tävlingsmomenten. Skillnaden är att förra gången var jag junior och då ingår inte teknikbedömning, berättar Kalle. – Det innebär att jag kommer att vara mer fokuserad på mina flaskor och glas, och inte kolla så mycket på de som sitter framför mig. Det övade jag på redan under kvalet och det gick ju bra, avslutar han nöjt. ■ TEXT & FOTO: LAZZE X EVENTHÉN/WWW.LAZZEX.COM JIM & CHRISTOFERS TÄVLINGSDRINK: “RED LIGHT DISTRICT” 3 cl Geranium Premium London Dry Gin 1 cl Jim Beam Red Stag 3 cl färskpressad citronjuice 1,5 cl ljus sockerlag 1 st. hallon 3 st. apelsinskal samt Den Gamle Fabrik hallon/rabarber marmelad KALLES TÄVLINGSDRINK: “NO LIMIT” 2,5 cl Bacardi Lemon 2,5 cl Bacardi Razz 2 cl Absolut Päron 0,5 cl Monin Blåbär 2 st. päronkulor samt hallon och mynta Kalle Hansen på Stinsen. 82 | nöjesnytt
Nöjesnytt Helsingborg DIGILISTAN, RECENSIONER & FI
LMKOLL