AMES 1
KRÖNIKA Österrikes vindistrikt ligger vid foten a
v alperna i den östliga delen av landet, vilket ger odlandet av vindruvorna optimala klimat– och jordmånsförhållanden. Vinlandet Österrike I ÖSTERRIKE HAR DET ODLATS vin länge men det tog ordentlig fart under 800-talet då vinodlandet övertogs av munkarna och klostren. Österrike drabbades av en jätteskandal i mitten av 1980-talet, närmare bestämt den 27 Juni 1985 som blev en chockens dag för österrikisk vinindustri. Det var dagen då nyhetsbomben briserade: En analys visade på glykol i en österrikisk flaska vin i en tysk butik. Över en natt lamslogs hela vinexporten och på ett år försvann nittio procent av all försäljning av vin. Sedan dess har man vänt denna katastrof till en långvarig utveckling av sina viner och är idag ett land som är stolt över sin vinproduktion. MEN VAD HÄNDE EGENTLIGEN? Några producenter hade blandat i dietylglykol, detta för att vinet skulle få en lite mer sötaktig smak och en rundhet i vinet. Då detta var ett potentiellt gift så var man tvungen och kassera nästan 30 miljoner liter vin samt att man blev till ett jätteskämt i hela Europa. Det tog cirka 10 år innan man var tillbaka igen på vinkartan. Österrike står idag för 1 % av världens vinproduktion och kännedomen och deras viner ökar hela tiden. I UTGÅNGSPUNKT ÄR Österrike ett vitvinsland. På gott och väl två tredjedelar av de samlade vinarealerna odlas det vita druvsorter. Paradvinet är utan tvivel Grüner Veltliner, som med sin friskhet och pepparkryddade arom är en förnäm representant för österrikiskt vin. I dag röner vinet stor uppskattning i utlandet och inte minst i USA, där det kort och gott kallas Grüner. I det främsta rummet hittar man också de österrikiska Rieslinger-vinerna, som tillsammans med Riesling-viner från Tyskland och Alsace tillhör världseliten. Sortimentet av vita viner och druvsorter i Österrike är omfattande och en sann smakupplevelse: Sauvignon Blanc, Gelber Muskateller, Tramineren, Bourgogne-sorterna Pinot Blanc, Pinor Gris och Chardonnay. Här tillkommer också viner producerade på druvorna Zierfandler och Rotgipfler, som, bortsett från ett litet område i Ungern, enbart växer i regionen söder om Wien. VINFRAMSTÄLLNINGEN I ÖSTERRIKE är en gammal och stolt tradition, och produktionen är än i dag uppdelad i små enheter. De flesta nuvarande vingårdar var ursprungligen blandade lantbruk med grödor eller boskap, och drygt hälften av dem förfogar över odlingsbara ytor på mindre än fem hektar. Därför producerar de små vingårdarna inte stora mängder och det kan vara en nackdel för handeln och exporten. I gengäld har produktionsformen med många små vingårdar och mellanstora vingods resulterat i den enorma mångfald och de mycket individuella viner som i dag kännetecknar Österrike som vinland. Vin från Österrike är inte en massprodukt, eftersom varje flaska bär den enskilda vingårdens prägel. ÖSTERRIKES VINDISTRIKT LIGGER vid foten av alperna i den östliga delen av landet, vilket ger odlandet av vindruvorna optimala klimat– och jordmånsförhållanden. Österrike befinner sig i en så kallad ”Cool Climate”-zon med utpräglade årstider och tydliga skillnader mellan dags- och nattemperaturer. Detta ger å ena sidan en mycket utpräglad aromutveckling, alltså mycket fruktiga, aromatiska viner, och å andra sidan ökad syrabildning i de vita vinerna och kraftiga tanniner i de röda vinerna. Därför är den österrikiska vinproduktionen vidsträckt: från det lätta, torra vitvinet via det kraftiga, fylliga rödvinet och de sydliga högkvalitetsvinerna till de pärlande mousserande vinerna. n PETER LANNESAND Vinkännare Mätbara Resultat! Enkelt Effektivt Lönsamt Karriärutveckling • Coaching till ett önskat läge • Karriärrådgivning Mikael Laweby Certifierad Coach 0734-15 65 14 • www.koching.se 44 Kontakta oss idag! Ledarskap • Coaching för ledare • Chef att hyra