AMES 1
BERLIN Berlin med sina 3,5 miljoner invånare är t
ill ytan en mycket stor stad, men hela 40 procent består av parker, skog och sjöar. Charmiga och fascinerande Berlin utforskas bäst stadsdel för stadsdel. TEXT: PAUL DAHLGREN M itte är ”Berlins hjärta” och var centrum i forna Östberlin. Charlottenburg, med Kurfürstendamms folkvimmel, var Västberlins medelpunkt. Prenzlauer Berg har blivit ungdomens och barnfamiljernas stadsdel. Kreuzberg ger känslan av att hela världen är samlad på en och samma plats. Snart 30 år efter murens fall är Berlin åter en av världens främsta kulturmetropoler med ett enormt utbud av musik, film, museer, konstgallerier, byggnader, modebutiker, kaféer, barer och restauranger. En stad som är mycket lätt att älska om man bara vågar ta den till sig. I Berlin äter vi god mat från de flesta av världens kök på någon av de drygt 12 000 restaurangerna. Här finns det elegant lyxiga, det bohemiska, det traditionella samt det enkla och billiga i matväg. Charlottenburg/Kurfürstendamm Sönderbombade Kaiser Wilhelms kyrka och paradgatan Kurfürstendamm var den naturliga mötesplatsen i västra Berlin under åren för stadens delning. Idag är Kurfürstendamm och dess exklusiva område fyllt av glittriga varuhus, trendiga butiker, pubar och restauranger. KaDeWe, Kaufhaus des Westens är ett av Europas mest anrika konsumtionstempel. Det invigdes redan under stadsdelens storhetstid, 1905, och är sju våningar högt med 60 000 kvadratmeters försäljningsyta. Dagligen besöks KaDeWe av 50 000 kunder. Längst upp i KaDeWe finns en underbar gourmet- och matavdelning. Här går det att köpa allt från ett äpple till rysk kaviar. Gastroavdelningens nyligen genomförda modernisering har gett ett ökat antal olika delikata restauranger. Missa inte restaurangen på vindsvåningen med dess fantastiska utsikt. Berlins bästa frukost har Benedict, beläget på en tvärgata från Kurfürstendamm. Benedicts specialitet är frukost, endast frukost, vilken 62 serveras från morgon till sen kväll. Det varma och goda brödet kommer från det egna, öppet synliga, bageriet. Kaffeutbudet är stort. Vår favorit är ägg Benedict, två pocherade ägg med bacon och skinka på ett frasigt bröd – vilken frukost. I varje Berlinbesök bör en lunch, en klassisk wienerschnitzel på Café Einstein – stadens mest kända café, ingå. Placerat i en stilfull 1800-talsvilla med stor uteterrass. Wienercaféts äkta och genuina inredning är från sekelskiftet. Kaffet serverat i olika varianter är mycket gott. Café Einstein är öppet hela dagen för frukost, eftermiddagsfika, lunch eller middag. Café Brel är en liten franskinspirerad oas på den vackra Savignyplatsen, endast tio minuters promenad från Kaiser Wilhelms kyrka. Flertalet av gästerna slår sig ned i de vackra salarna eller ute på, den oftast fullsatta, trottoarserveringen över en het espresso, en kall öl eller ett glas vin. På väg till Café Brel, efter Kantstrasse, passerar vi David Bowies omtalade stamställen Paris Bar och dygnet runt-öppna Schwarzes Cafe. MITTE Alexanderplatz med dess stora och väl synliga tv-torn var centrum för det forna Östberlin. Platsen med byggnaderna ger alltjämt en mycket påtaglig öststatskänsla. Mäktiga Karl Marx Allee utgår härifrån. Paradgatan Unter den Linden, vilken sträcker sig förbi de kända riksbyggnaderna bort mot den sista kvarvarande stadsporten Brandenburger Tor, är pampig. Efter några minuters promenad från Brandenburger Tor och Riksdagshuset når vi Potsdamer Platz. Platsen består av ett flertal gigantiska köpcentra av betong, glas och stål. Området som tidigare var nöjescentrat och trafikknytpunkten i Berlin sönderbombades helt under andra världskriget. Endast klockstapeln med världens första trafikljus från 1924 finns kvar. Störst och populärast av varuhusen är Mall of Berlin med 300 olika butiker. Mer pittoreskt är området västerut runt Hackescher Markt med bakgårdar fyllda av affärer, gallerier, barer och restauranger. Ett trivsamt och fräscht inneställe för fika och lunch är The Klub Kitchen på Mulackstrasse. I skålar får gästerna olika sallader och pastarätter, välsmakande var skålen med grillad salsiccia, pasta, zucchini, chili, mint, citron och parmesan. Mulackstrasse är en tvärgata till modegatan Alte Schönhauser Strasse. En av Berlins allra bästa restauranger är Katz Orange, nära Torstrasse. Gästerna mötts av ett ”mysigt” vardagsrumsliknande rum med en bar. De två matsalarna ger samma härliga känsla. Maten är ekologiskt odlad och följer säsongerna. Vi gillade den tolv timmar långsamt grillade grisen, Duroc Pork ”Katz Orange”, serverad med sin egen mustiga sky, vitlöksyoughurt, mos på gröna ärtor samt bräserade morötter med kantareller och vårlök. PRENZLAUER BERG Stadsdelen består av mycket vackra hus från början av 1900-talet fyllda av barer, caféer, restauranger och intressanta affärer. Bara en liten del av området förstördes under kriget. Idylliska mötesplatser är de lummiga kvarteren runt Kollwitsplats, Heimholtsplatz och Kastanienalle. Här samlas många av stadsdelens yngre invånare. I denna vår favoritstadsdel hyr vi gärna en lägenhet, ofta rymliga med högt i tak, stilfullt renoverade efter att ha förfallit under åren då Tyskland var delat. En populär restaurang är Gugelhof på Kollwitsplats. Vi beställer, som president Bill Clinton gjorde vid sitt besök, en frasig och matig Tarte flambé tillsammans med ett glas tyskt vitt vin. Barer vi gärna och oftast hamnar på är bohemiska Wohnzimmer vid Heimholtzplatz och närliggande, traditionsrika, Crossroads i hörnet Pappealle/Gneiststrasse. Bästa kaffet i Berlin serverar Bonanza Coffe Heroes på Oderberger Strasse. Kaffet mals innan det passerar igenom en exklusiv espressomaskin, resultatet blir en ljuvlig cappucino med perfekt kaffesmak och rätt krämighet. Currywurst är en tysk nationalrätt, den bästa i Berlin hittas i anspråkslösa kiosken Konnopke’s Imbiss på huvudstråket Schönhauser Allee. Visst finns här även Berlins äldsta Ölträdgård, Prater Garten. Varma sommarkvällar är trädgården fylld av hundratals öldrickande besökare. Den goda tyska ölen smakar här som bäst. KREUZBERG Kreuzberg var under delningen det radikala området i Berlin, ett arv som lever kvar. Idag har stadsdelen en berikande blandning av arbetare, bohemer, husockupanter, konstnärer, kulturpersonligheter, musiker, gamla punkare och en mångfald av invandrande från ett stort antal länder, många från Turkiet. Den chamfulla men litet småruffiga stadsdelen är fylld av barer, cafeer och matställen och tycks aldrig sova. Runt kanalen finns de flesta klubbarna med livemusik och dj:s. Markthalle Neun är en stor, gemytlig, saluhall med mat från hela världen väl speglande Kreuzberg. Den över 100 år gamla byggnaden återinvigdes år 2012, genom inititiv och påtryckningar från invånarna, efter att varit hotad av rivning. Bröd, drycker, frukt, fisk, fläsk, glass, grönsaker, korvar, mjölk, ost, svamp, ägg och öl, allt ekologiskt, erbjuds i butikerna/restaurangerna. I Berlin finns Europas bästa kebab, Dönnerkebaben, i smak helt överlägsen den kebab som vi äter i Sverige. Mest kända kiosken är Mustafa`s Gemüse-Kebab i Kreuzberg. Den ständiga kön ger besked om att Mustafa`s är väl värt ett besök. n