Sommarguiden Örebro 1
ÖREBRO Neerings Färsk glass och choklad – det är
vad Neerings i Grythyttan erbjuder. Dessutom finns här egenimporterad lakrits direkt från Holland och Finland. Jaco och Corrie Neering tillverkar glass från eget recept – gärna med ett innehåll av nötter, frukt och choklad. Produkterna har relativt låg fetthalt och de finns även i socker-, laktos-, och glutenfria alternativ. Sedan maj 2006 driver paret alltså en glass- och chokladfabrik i hjärtat av pittoreska Grythyttan. Ett besök i Sverige och de förälskade sig i vårt land så mycket att de flyttade hit. Sommartid finns det en uteservering intill butiken i Grythyttan och den som vill kan givetvis ta med sig en glasslåda hem. Till neerings.se finns även en webbshop för den som är sugen på att få choklad och andra godsaker hemskickade. Neerings glass finns även hos Sörens vedugn vid Sörbybacken eller varför inte ta en glassutflykt till de norra länsdelarna av Örebro? Öppet: På grund av pandemi och restriktioner öppnar Neerings för säsongen i slutet av april eller början på maj. Adress: Glasstorget 1, Grythyttan. En får tacka Hos En får tacka görs det glass på mjölk från egna får. Det här blir en krämig glass med naturligt låg fetthalt och utan några konstigheter. Detta är med andra ord fårglass från Bergslagen och som tillverkaren En får tacka marknadsför att de är ensamma om att tillverka i Sverige. Varför fårmjölk? För att en glass ska bli krämig krävs en viss yta där luft kan binda mot fettet, då uppstår nämligen krämighet. Fårmjölk har ungefär dubbelt så höga halter av fett och protein som komjölk, men jämförelsevis små fettmolekyler. Det är därför En får tacka kan göra en glass helt utan grädde, men med bibehållen krämighet. Det är Björn Johansson som gör denna glass i Storå utanför Lindesberg och den finns att köpa i Ekobutiken i Stadsträdgården i Örebro, eller REKO-ring Bergslagen på Facebook. Fler ställen längre fram på säsongen, se enfartacka.se. Adress: Danshyttan, Masmästargården 197, Storå Lindeberg. Lyckliga hönans glass Berga Gård ligger i närheten av Fjugesta och ägs och drivs av Claes, Karolina och Lisa Schnieder. Där hittar du både café, skafferi med försäljning av både ägg, ost, kycklingdelar och glass. Här hittar du givetvis glasstillverkningen. Glassen är gjord på KRAV-ägg och KRAV-mjölk från Frösvi i grannsocken. På Berga Gård blandas detta sedan med svensk 40 procent grädde, socker och lite honung. Smakerna på glassen kommer från äkta vara så som vaniljstång, choklad, nötter, bär och kryddor. Glassen finns för försäljning i caféet vid Berga Gård. Glassen finns även att njuta på följande ställen: Min Skattkammare norr om Örebro, Rosängsboden vid Ladugårdsängen i Örebro, Lokal surdegsbageri i Kumla, Lillåns Konditori utanför Örebro och givetvis hos hönsen på Berga Gård. Öppet: Gårdsbutiken är öppen onsdagar klockan 14-18 med ostförsäljning. Torsdag-fredag klockan 14-18 och lördag klockan 12-16 är det även cafeét öppet.. Adress: Berga Gård, Fjugesta Askersunds glass Precis innan tryck fick redaktionen nyheten om att även Askersund har en egen glassproduktion med försäljning. Ditt självklara mål när du är hungrig 18 Vår husmanskost är alltid lagad från grunden. Tel: 0582-701 11 el 0735-45 08 77 Dagens hela dagen! Vår husmanskost är alltid lagad från grunden Ring oss på: 0582-101 85 • Måndag-Torsdag 7-21, Fredag 7-18, Söndag 8-21