Sommarguiden Örebro 1
ASKERSUND Stjernsunds Gård – här är kretsloppet e
n del av vardagen Bild: Pressbild I vårt län lär det finnas mer än 1 700 gårdsbutiker som säljer allt från eterneller till ost- och köttprodukter. Stjernsunds Gård ligger precis utanför Askersund, vid toppen av Vättern, och här finns en av länets alla gårdsbutiker. –Vi sysslar med många verksamhetsområden och med allt från att vi brukar jord och skog, hyr ut bostäder, till att vi producerar kött, ägg och växter som vi bland annat säljer i vår egen butik, säger Billy Gilbertsson som är delägare till Stjernsunds Gård. I butiken, belägen i nya lokaler och bara ett stenkast från Stjernsunds slott, hittar du givetvis de egenproducerade äggen, men även produkter från andra lokala producenter på omgivande gårdar. –Vi började sälja ägg runt 2001 och då fick vi en propå att vårt hönshus, som vi ville bygga, även måste ha en äggbod. Under årens lopp har denna äggbod utvecklats till en fullskalig och bemannad butik med öppet veckans alla sju dagar. –Äggboden finns givetvis kvar och har öppet obemannat på tidig morgon och sen eftermiddag och kväll. Där är det swish eller att lägga kontanter i ett hål i väggen som gäller. Att någon lägger kontanter har dock blivit allt mer sällsynt. I butiken säljs det egenproducerade köttet, men även dryck. –Sedan starten, med att vi öppnade en bemannad butik, har vi haft ett samarbete med Brunneby Musteri (beläget mellan Motala och Linköping) som tappar upp våra egna drycker. Vi försöker ha så mycket svensk- och lokalproducerat som det bara går och det som inte är svensktillverkat är i princip bara de prydnadsföremål vi säljer i butiken, men som vi tycker har något gemensamt med det vi gör. Typ en tupp av plåt och liknande. Lokalproducerat från andra producenter finns bland annat i form av grillkol från lokala milor, fisk från Klangahamn, lokal honung och tomatprodukter från Karintorp. Vilka är det då som besöker er butik? –På sommaren är det givetvis mycket turister som kikar in, mest för att titta eller köpa något att dricka. 45 Sedan har vi våra trogna stamkunder som är de som köper ägg och kött av oss. Vintertid är det sällan turister här. Funderar ni på att expandera verksamheten? –Nej, vi har ju nyss flyttat till nya lokaler där det finns möjlighet till utbyggnad om vi vill. Vi är ju en gårdsbutik och inte en Supermarket. Vi har fått förfrågan om vi inte ska öppna ett café, men det finns redan ett café här som vi inte vill konkurrera med. Finns det planer på glasstillverkning? Det finns andra äggproducenter i länet (Berga Gård) som gör glass på egna ägg. –Det har just nu öppnat en lokal butik i Askersund där man gör sin egen glass. Vi har inga sådana planer just nu. Det skulle vara trevligt med ett samarbete om de vill göra glass på våra ägg. Däremot så har vi funderat på att göra en egen majonnäs eller bea, men det kräver både personal och lokaler. Vi gör dock vår egen korv och så säljer vi smådjursfoder för får och häst till de som är hobbylantbrukare.