Nöjesnytt Helsingborg 1
Nöjesnytt Helsingborg PÅ KROGEN
CAFÉPROFILEN Möt en franchisetagare i en kedja so
m med sin unika design och sitt egna musikkoncept har satt standarden för det moderna europeiska cafékonceptet i stadsmiljö. PÅ WAYNE’S COFFEE RÅDHUSTORGET 1994. Idag finns kedjan över hela Sverige och har etablerat sig i Estland, Polen, Danmark, Norge, Cypern och även i Saudiarabien. W INSPIRATION FRÅN STARBUCKS & EN SVÅGER Det var i början av 90-talet som de tre vännerna Anders Stål, Lena Madison och Marika Lagerberg beslutade sig för att öppna en modern variant av den svenska fikakulturens konditori. Förlagan var amerikanska Starbucks, som Anders Stål kommit i närmre kontakt med i Kanada. Starbucks hade vuxit sig gigantisk världen över, men saknades på den svenska marknaden. Från vistelsen i Kanada hämtade Anders inspiration till både menyn, paketeringen samt sättet att inreda caféerna på. Detta tillsammans med andra egna influenser från Nordamerika, Italien och Sverige har skapat en levande och avslappnad mötesplats där folk kan träffas från tidig morgon till sen kväll. Namnet Wayne kommer från Anders Ståls egen svåger som heter just Wayne. SKANDINAVIENS STÖRSTA CAFÉKEDJA Redan några veckor efter premiärdagen den 17 december 1994 hade Wayne’s Coffee fått sina första stamgäster. Ryktet om det nya cafékonceptet började sprida sig. Därmed hade det första kapitlet skrivits i ännu en svensk framgångshistoria som börjat i liten skala och vuxit sig allt större med åren. – Wayne’s Coffee vill ge människor som lever i stadsmiljö möjlighet att ta en spontan paus i vardagen, en stunds avkoppling, 18 | nöjesnytt ayne’s Coffee är en svensk kaffebarkedja som var den första i sitt slag i Skandinavien. Den första kaffebaren öppnades på Kungsgatan i Stockholm 17 december lite umgänge och självbelöning och det verkar ju som om vi har lyckas med det. Idag är Wayne’s Coffee Skandinaviens största cafékedja med över hundratalet kaffebarer som erbjuder kaffe av eget märke. Brooklyn Bagel levererar, genom Servera, alla bakverk till Wayne’s Coffee och vi serverar mat med naturliga råvaror av hög kvalitet, berättar Deniz Soysüren entusiastiskt. Vad det gäller beställningarna finns det en hel del att välja mellan. Som i alla andra franchisekoncept ska sortimentet smaka likadant i hela världen men vad ur sortimentet man vill servera bestämmer respektive kaffebar själva. FRÅN STORTORGET TILL RÅDHUSTORGET Förutom ett mindre antal enheter inom Wayne’s Coffee drivs de flesta av enskilda entreprenörer som Deniz. Själv tog han över Wayne’s Coffee tillsammans med sin sambo. Detta skedde för tre och ett halvt år sedan i samband med att kaffebaren flyttade från Clarion Grand Hotel på Stortorget till det nuvarande läget på Rådhustorget. Ett stort steg kan tyckas, Deniz Soysüren arbetade inte alls inom branschen innan han tog över Rådhusenheten. – Jag jobbade inom data och IT i Stockholm och genom min systers man fick jag reda på att Wayne’s Coffee på Grand i Helsingborg skulle flytta ut till egna lokaler på Rådhustorget i slutet på april 2009. Det lät helt enkelt väldigt spännande så jag och sambon bestämde oss för att hoppa på det tåget, berättar Deniz. – Det var inget svårt beslut då Wayne’s har det överlägset starkaste varumärket i branschen, vilket var helt avgörande för mig. Förutom det är de bra på att stötta sina franchisetagare och att skapa en god laganda. Man får också tillgång till deras samlade kunskap och nätverk. Med ett enormt bra team bakom sig och fräscha produkter är det svårt att misslyckas, tillägger han. STORT EGET INTRESSE Det egna arbetet är dock inte något att förringa, Deniz lägger själv ner enormt mycket tid på sin enhet. – Det är klart att det är tufft också, man måste ju konkurrera om kunderna och det finns ju x antal caféer i stan, men det är också konkurrensen som driver en. Det som gör att det går så bra för oss är det egna intresset, vi har inte något problem med att lägga ner mycket tid på det vi gör. För Deniz Soysüren har just det egna intresset alltid varit det mest drivande. Oavsett bransch är han en man som när han väl har bestämt sig för något går in för att göra det riktigt bra. – Det krävs mycket eget intresse för att driva en enhet som franchisetagare. Jag har fått skumma och provsmaka en massa latte för att få den perfekt. Det är mycket man måste tänka på som kaffet, temperaturen, malningsgraden, att utrustningen är i topptrim och så klart att skumma rätt. Jag har fått min utbildning via Wayne’s men det är i praktiken som den perfekta latten tar form och där tycker jag att är vi idag, avslutar Deniz Soysüren på Wayne’s Coffee Rådhustorget. ■ TEXT & FOTO: LAZZE X EVENTHÉN/WWW.LAZZEX.COM SOYSÜREN DENIZ
Nöjesnytt Helsingborg TREND TJEJ & KILLE
Nöjesnytt Helsingborg CITYPULS
Nöjesnytt Helsingborg NOTISER
Nöjesnytt Helsingborg TEKNIKPRYLAR
Nöjesnytt Helsingborg VIMMEL
Nöjesnytt Helsingborg SERIER