Nöjesnytt Helsingborg 1
krogprofilen Scoop är ju ett branschuttryck inom
tidningsvärlden för en sensationell nyhet med stort allmänintresse. Underförstått är att en redaktion är ensam om nyheten. Det ni nu ska få ta del av, kära läsare, är just ett sådant scoop. Hur många journalister har inte drömt om att få en intervju med Gustaf af Helsing? Men alla vet att Gustaf af Helsing inte är någon man kan be om att få komma till. Gustaf kommer själv till en, utan förvarning, om han har bestämt sig för att göra det. E KROGRUNDA PÅ HELSINGBAR I mitt fall bestod tillfälligheten av att jag inför detta nummer befann mig på den regelbundna krogrundan som vi kort och gott kallar “På Krogen”. Rundan består av att ta vimmelbilder på ett tiotal av Helsingborgs trendigaste krogar och nattklubbar. Som alla med erfarenhet av krogrundor vet så börjar så småningom naturbehoven att trycka på. Denna gång lyckades jag dock att hålla mig ända tills jag nått Helsingbar, där jag aldrig tidigare har besökt hemlighuset. Det började trycka på ordentligt och i samband med att paniken stegrade sökte mina ögon otåligt efter tecken av en toalett. Och vad ser jag precis innan blåsan håller på att spricka? En källardörr på glänt med tydliga nedåtgående trappsteg skymtandes innanför dörren! Sagt och gjort – bara att rusa ner för trapporna. VERKADE VÄNTAD Mycket riktigt hittar jag en toalett men det verkar inte vara någon offentlig, modern toalett. Min förvåning över detta är dock ingenting mot den närmast chockartade upplevelse som möter mig på väg tillbaka mot trapporna. I en fåtölj sitter Gustaf af Helsing som med en röst som inte visar på någon förvåning alls säger: – Välkommen, jag har väntat på dig och gillar inte när folk är sena! Dessutom är jag en mycket upptagen man, men om du bara kan hålla tyst själv en stund ska jag berätta allt du vill veta. Och så satte han igång… HELSINGBORGS HISTORIA – När vikingarnas storhetstid var över ville mina föräldrar söka sig till sydligare breddgrader. Att vara viking var inte längre särskilt högt ansett och för att dölja sitt förflutna flyttade familjen Halsing. Efter många om och men föll valet på det område som vi befinner oss i idag. Till sitt namn, Halsing, lade de till “borg”, året var 1085 och staden Halsingborg, senare Helsingborg, var född, berättade Gustaf af Helsing. HISTORIEN OM HELSINGÖR – Själv föddes jag år 1122 här i Halsingborg och som barn tyckte jag att det var kul att fiska. Särskilt gillade jag att fiska öring. Öringen var precis som idag en delikatess och konkurrensen var hård om havets silver, men jag hade hittat en utmärkt liten plats på den andra sidan sundet som ingen annan fiskade på, berättade Gustaf vidare. – Eftersom det inte verkade vara någon annan som hade upptäckt platsen så kände jag att det var min plikt att döpa den. Mitt tt scoop bygger ofta på ren tur snarare än skicklighet. Att råka befinna sig på fel plats vid rätt tillfälle är en ypperlig utgångspunkt för just ett scoop. Precis så var det i det här fallet. eget efternamn betyder “hals” och som en sådan ser också den del av sundet ut där jag fiskade. Så år 1231 döpte jag platsen till Halsingöring. Med tiden har förstås namnet ändrats och numera kallas den ju Helsingör, fortsatte han. HUSET HELSING – På den plats där jag föddes, i hjärtat av Helsingborg, hittar man som du märker fortfarande huset Helsing som idag erbjuder övernattning, konferens, mat & dryck samt spa och relax. Så här trivs jag fortfarande och här tänker jag stanna tillsammans med min nuvarande fru Donna af Helsing. Restaurangen erbjuder ju god mat i en fantastisk miljö, så dit in brukar jag smyga med en gammal flamma, Greta Massima, som jag träffade i Monte Carlo 1936, berättade Gustaf. – På fredagar och lördagar blir det tjo och tjim när dj:n höjer musiken och bjuder på mingel och feststämning. Dessutom har mina anställda lärt sig väl att för oss i familjen Helsing är service och kvalitet ledord, fortsatte han. – Så stå inte där och se handfallen ut utan gå upp och roa dig på stans bästa nattklubb, avslutade han. Man säger ju inte emot Gustaf af Helsing, så fortfarande omtumlad av vårt möte, stegade jag upp för trapporna igen och fick uppleva en kväll jag sent ska glömma. För än i dessa dagar lever hans härliga känsla för service och gastronomi på Helsing Mat & Bar. ■ TEXT & FOTO: LAZZE X EVENTHÉN/WWW.LAZZEX.COM Restaurangen erbjuder ju god mat i en fantastisk miljö, så dit in brukar jag smyga med en gammal flamma... 16 | nöjesnytt ‘’ Gustaf af Helsing