KIA STORY 1
RECEPT OCH BILDER UR BOKEN MÄSTARNAS MENYER, NORD
STEDTS RECEPT LEIF MANNERSTRÖM & JAN HEDH FOTO CHARLOTTE GAWELL Mästarmat Legendarerna Leif Mannerström och Jan Hedh lagar klassiska rätter i den nya kokboken Mästarnas menyer. Från grunden och med de bästa av råvaror. Kia Story har fått äran att ta del av recepten till en meny med anor. Blinier Förr i tiden var det konditorn som gjorde suffléer och blinier eftersom de innehöll jäst. Då var det rysk kaviar som gällde, men nu får det bli italiensk i stället – som också är av god kvalitet – eller Kalixlöjrom. Blinier 300 g ljummen mjölk 3 % 100 g mörk öl 20 g jäst 100 g bovetemjöl 100 g vetemjöl 40 g äggula (ca 2 st) 60 g äggvita (ca 2 st) skirat smör till stekning salt Garnityr kaviar eller löjrom (1 sked à ca 40 g per person) 50 g smetana eller gräddfil finhackad rödlök Till servering skirat smör 1. Värm mjölk och öl till 35° i en kastrull. Smula i jästen och lös upp den med en visp, tillsätt mjölsorterna och äggulan. Vispa smeten slät med en visp. Täck bunken med plastfolie och låt smeten jäsa i ca 2 timmar till dubbel volym. 2. Sätt ugnen på 100°. 3. Vispa äggvitan till ett fast skum med en gnutta salt. Vänd försiktigt ner skummet i smeten med en slickepott till en lätt och luftig massa. 4. Baka blinierna gyllenbruna i skirat smör i specialformar eller i plättjärn. Vänd dem när de stelnat till. 5. Håll blinierna varma i ugnen tills de ska serveras. Servering Lägg ett »ägg« av 40 g kaviar på varje blini och ett »ägg« av gräddfil eller smetana, använd en matsked. Servera ytterst finhackad rödlök till och skirat smör vid sidan om. Till detta dricker man iskall vodka, eller 42 KIASTORY 2/2014