Buffé 1
Buffé APRIL Trenden, råvaran och matkulturen att u
tforska just nu.
DESTINATION Wien Österrikes huvudstad är full av
konst, kultur och historiska byggnader. Även maten är klassisk på sina håll med wienerschnitzel och apfelstrudel, men här finns också en ung matscen där det traditionella köket tolkas på nya vis. Recept på en variant av topfenstrudel hittar du på buffe.se DRÖM DIG BORTOM Sveriges gränser och rikta blicken mot Österrikes kulturella nav Wien. Här är tipsen och inspirationen för hur du upptäcker en ny matkultur – hemma i ditt eget kök. FERMENTERING Det har blivit trendigt att fermentera, konservera och preservera bland Wiens foodisar. Kockduon bakom BLVB säljer bland annat kimchi på kålrabbi och kvitten, fermenterad chilisås och chutney på fänkål och surkörsbär. Signaturrätter TOPFENSTRUDEL All strudel innehåller inte äpplen, här är den frasiga degen fylld med en kräm på kvarg, socker, citronzest och russin om man vill. KAISERSCHMARRN Ett slags fluffig pannkaka skuren i munsbitar och pudrad med florsocker. Serveras med äppelmos eller sylt. MARILLENKNÖDEL En aprikos- eller plommonfylld dumpling med potatis eller kvarg i degen. En favorit hos kejsare Ferdinand I av Österrike. BLOGGTIPS MAN KÄNNER FORTFARANDE historiens närvaro i Wien. De vackra gamla kaféerna i centrum ser ut precis som förr, de pampiga byggnaderna är magnifika och platser är döpta efter Mozart och Freud. Men tar man sig en bit utanför innerstan hittar man allt från naturvinbarer till napolitanska pizzerior och moderna restauranger. Den förr så populära öppna marknaden Naschmarkt har blivit alltför turistig, nu är det till Yppenmarkt i väst man söker sig för råvaror och gatumat. Wien är känt för sina bakverk och det sägs att det var en österrikisk officer som tog vad vi idag betraktar som franska klassiker som croissanten och briochen till Paris på 1800-talet. Även det danska wienerbrödet har sitt ursprung i Wien. Stadens kafékultur blomstrar än idag, men med en högre kvalitet på kaffet samt gott om nischade specialkaffebarer och konditorier med tjusiga bakelser. 11 BUFFÉ #04/2021 På den engelska bloggen strudelandschnitzel.com hittar man recept på en mängd österrikiska klassiker, från olika typer av strudlar och tårtor till wienerschnitzel och fläskstek med kummin. TRE SORTERS KAFFE Einspänner: Espresso med vispad grädde Melange: Hälften espresso, hälften varm mjölk Franziskaner: Melange toppad med vispad grädde WIENERKAFÉ En kulturinstitution i Wien, vars glansdagar inträffade omkring sekelskiftet 1800– 1900-talet. Här träffades författare, vetenskapsmän och konstnärer som Stefan Zweig, Egon Schiele och Gustav Klimt. Idag är wiensk kafékultur listad som ett kulturellt minnesmärke av Unesco. Laga som restaurangen! BRA ATT VETA FOLKMÄNGD: Strax under 2 miljoner. SCHWEDENBOMBEN: Namnet på de gräddbullar som tillverkas i Wien. TYPISKA RÅVAROR: Kött, potatis, plommon, äpplen och kvarg. ”Bruder” betyder ”broder”, men drivs av två kompisar som lagar klassiska, österrikiska rätter i nya versioner. De serverar bland annat egna korvar, snigeltoast, ceviche på lokal fisk och lamm med knödel och är gärna ute i naturen för att plocka örter och svamp. PROVA HEMMA Gör bröddumplingen semmelknödel och servera med lammbringa, stekt vitkål och skysås. Eller en ceviche på forell, blandad med vilda örter och bitar av plommon.
Buffé ÖVER ÖPPEN ELD Nu förflyttar vi matlagningen
ut i naturen! Kocken Elle Nikishkova visar vägen till e
Buffé TEA TIME! Matcha aprilsolen med svalkande is
te. Här är säsongens mest läskande smaker.
Buffé MER ÄN BARA BÖNOR Dags för en djupdykning i
baljväxternas mångsidiga och smakrika värld!
Buffé LÄTT SOM EN PLÄTT Något salt och något sött:
Buffé serverar pannkaksperfektion i dess renaste form.
Buffé MATNYTTIGT Kocken och kokboksförfattaren Fri
da Ronge bjuder på recepten som gör det enkelt att skaff
Buffé ICAs EGNA SIDOR Från asiatisk grill till ska
ldjursfrossa: missa inte månadens godaste nyheter från I
Buffé SOFIAS SPANING Focaccia har länge lyst stark
t på trendhimlen men den här varianten, toppad med söta