Buffé 1
Buffé APRIL Trenden, råvaran och matkulturen att u
tforska just nu.
Buffé ÖVER ÖPPEN ELD Nu förflyttar vi matlagningen
ut i naturen! Kocken Elle Nikishkova visar vägen till e
UTEKÖKET Över öppen eld Vår är lika med säsong fö
r utomhusmatlagning. Buffé packade ryggsäcken och gav sig ut i naturen med utekocken Elle Nikishkova. UNDER DEN PÅGÅENDE pandemin har maten fått en ny betydelse för vårt sociala liv. Med begränsade möjligheter att umgås med nära och kära började vi snabbt söka oss ut i naturen – och med oss tog vi matlagningen. Försäljningen av grillkorv steg i taket och årets julklapp blev stormköket. TROTS UTOMHUSMATLAGNINGENS NYVUNNA trendstatus är det såklart inget nytt fenomen. Elden har spelat en avgörande roll som social samlingspunkt och redskap för matlagning sedan urminnes tider, en uppgift som i modern tid emellanåt fallit i glömska men som vi i rådande kristider alltså åter blivit påminda om. – Att laga mat utomhus över öppen eld är en speciell upplevelse som tillfredsställer många sinnen. De brinnande lågorna är en fröjd för ögat och den böljande röken ger extra smak, konstaterar utekocken Elle Nikishkova på härlig norrländska medan hon vant gör upp eld när Buffé följer med henne ut en bitande kall marsdag. ELLE FÖDDES I Sovjetunionen, idag Ukraina, där hon som barn tillbringade lika många timmar med sin elitskidåkare till pappa i bergen som med sin ryska mormor i köket. Under några år bytte hon tillsammans med sin mamma ut smakrika soppor, piroger och dumplings till solmogna frukter, tamales och ris med svarta bönor när de flyttade med Elles styvpappa till Kuba. Som 10-åring gick flyttlasset tillbaka österut där familjen bosatte sig i Umeå. Redan då hade spännande äventyr, fyra språk och vitt skilda kulturer format Elles framtida yrkesval – utekock. MED RÖTTER ÖVER stora delar av världen, ett stort politiskt engagemang i lokala och globala miljöfrågor och en passion för matlagning har Elle blivit en viktig företrädare och stor inspirationskälla för utomhusmatlagning, lika mycket för redan frälsta som för nybörjare. Det krävs nämligen inte att man är en inbiten äventyrare för att kunna lyckas i utomhusköket. – All mat som lagas inomhus kan lagas utomhus, det gäller bara att ha rätt utrustning och kunskap om hur man hanterar eld och värme. Recept på one pot pasta med salsiccia, sparris och citron hittar du på buffe.se OCH VISST SER det enkelt ut när Elle jonglerar med grytor, stekpannor och färska råvaror som om hon vore hemma i ett riktigt kök. Trots kyliga vindar och snötyngda vårmoln dröjer det inte länge innan en ljuvlig doft av rök, färska örter och nygräddat bröd sprider sig runt eldstaden och när Elle serverar sina shashlik-spett med den kryddstarka adjikasåsen konstaterar vi i kör: mat smakar bäst utomhus! / 13 BUFFÉ #04/2021 TEXT AGNES REGELL RECEPT ELLE NIKISHKOVA STYLING LINDA BERLIN FOTO LENNART WEIBULL
Buffé TEA TIME! Matcha aprilsolen med svalkande is
te. Här är säsongens mest läskande smaker.
Buffé MER ÄN BARA BÖNOR Dags för en djupdykning i
baljväxternas mångsidiga och smakrika värld!
Buffé LÄTT SOM EN PLÄTT Något salt och något sött:
Buffé serverar pannkaksperfektion i dess renaste form.
Buffé MATNYTTIGT Kocken och kokboksförfattaren Fri
da Ronge bjuder på recepten som gör det enkelt att skaff
Buffé ICAs EGNA SIDOR Från asiatisk grill till ska
ldjursfrossa: missa inte månadens godaste nyheter från I
Buffé SOFIAS SPANING Focaccia har länge lyst stark
t på trendhimlen men den här varianten, toppad med söta